Marmara fayı inceleme altında
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Japon bilim insanları ile birlikte 5 yıl önce Marmara fayının farklı özelliklerini anlamak için ölçümlere başladı. Yapılan çalışma kapsamında yer hareketleri sürekli olarak kaydedilerek, sarsıntıların büyüklüğü, süresi, merkezi ve zamanı saptamaya yarayan sismometreler ile veriler toplanıyor.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanları, Japon bilim insanlarıyla 5 yıldır Marmara fayını inceliyor. Yer hareketleri sürekli olarak kaydedilerek, yer sarsıntılarının büyüklüğü, süresi, merkezi ve zamanı saptamaya yarayan sismometreler ile veriler toplanıyor. Uzmanlar, olası depremin etkilerinin azaltılması için önlemlerin zaman geçirmeksizin hayata geçirilmesi gerektiği görüşünde.
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “5 yıl boyunca Japon ortaklığı ile Türk Japon projesi olarak hocalarımızın desteği ile proje yürüttük. 5 senelik proje sonucunda da bütün Marmara’daki deniz tabanı sismometreleri, açılım ölçerler cihazları ile Marmara fayının özelliğini biz ortaya çıkarmıştık. Şu anda yapılması gereken şey toptan çok geniş bir kampanya ile bu yapı stokunun kalitesine bakılması. Ondan sonra önceliklerin belirlenmesi. Daha sonra da güçlendirme mi yapılacak, toptan bir şekilde entegrasyon içinde deprem güvensiz yapıların güvenli hale getirilmesi öncelikle yapılmalı.” ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!
Diyarbakır’da 3 ayrı noktada zincirleme kaza: 21 yaralı
Aydınlı çift, bebeklerine Honda adını verdi: Hayalim gerçek oldu
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)