hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Küskün" milliyetçiler MHP’ye mi döndü?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye, tarihinde ilk kez ikinci tur seçimi görecek. 28 Mayıs Pazar günü yeniden sandık kurulacak. Peki bu seçimin galibi kim oldu? Seçimde milliyetçi partilerin aldığı oyların toplamı rekor kırdı. 12 milyon 607 bin 813 oy ile yüzde 23,19'u oluşturdu. "Küskün" milliyetçiler geri mi döndü? CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk ve Kamuoyu Araştırmacısı Hakan Bayrakçı'ya detayları aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kamuoyu Araştırmacısı Hakan Bayrakçı konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

    "Hemen hemen her seçimde kaderi tayin eden asıl öge oluyorlar. Her seçimde… Tabii, neden diyeceksiniz. Neden? Şimdi bakın dünya görüşü sol olan, sosyal demokrat olan, sosyalist olan, aşırı sol olan insanların zaten partileri belli. Ya marjinal sol bir partiye veriyorlar, biraz daha merkeze yakınsa mutedil, sosyal demokratsa CHP'ye veriyorlar. Şimdi Atatürkçülerin ağırlığı yani kendini Atatürkçü diye tanımlayan kitlenin de hemen hemen iyi kötü adresi belli. İşte CHP'ye veriyor, başka birkaç partiye veriyor. Bazen İYİ Parti tarzında merkez sağ partilere veriyorlar. Herkesin adresi hemen hemen belli. Bu seçmenler seçimlerde kolay kolay oy değiştirmezler. Muhafazakar seçmenin oyu belli. Dindar seçmenin oyu belli. Ne bileyim liberal seçmen herkesin oyu belli. Ama milliyetçiler, yani kendini milliyetçi diye tanımlayanlar. Evet ağırlıklı olarak 40 senedir MHP'ye veriyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez orası ama zaman zaman 5 puan, 3 puan, 10 puan, 13 puan… Kendini milliyetçi diye tanımlayan insanlar milliyetçi çizgide olması kaydıyla başka partiye oy verebiliyorlar. İşte seçimleri o sebeple çoğu çoğunlukla milliyetçiler tayin ediyor. Şöyle bir örnek de vereyim ne demek istediğimi anlatayım.

    Şimdi mesela 70’li yıllarda hep 70’lere kadar merkez sağ kazanmış. Önce Demokrat Parti, sonra Süleyman Demirel 65 kazanmış, 69 kazanmış. Ecevit 77’de ilk defa CHP'yle yüzde 42 aldı. Acaba niye? Ne oldu da hem de sloganı sol olan, halk diyen, ne bileyim işte sosyal demokrasi diyen Bülent Ecevit rahmetli 42 aldı. Bir tek sebebi var yani. İkinci bir sebebi yok. Ecevit harika konuşurduk. Çok karizmatikti. Hepsi tamam. Ama başlıca sebebi. 1974’te başbakanken ilk seçimden sonra Kıbrıs'a çıkan başbakan o. O Kıbrıs'a çıkma olayı milliyetçilerin ruhunu okşadı. Sevdiler, hoşlarına gitti ve sadece 7-8 puanlık kendini milliyetçi diye tanımlayan, hisseden kitle Ecevit'e verdi. 34-35 CHP oyu 42’ye çıktı. Olay bu kadar basit.

    Keza bakın seksenler, doksanlar, iki binlerin başlarına kadar. Yine bir başka örnek vereyim yakın tarihte. 2015 seçiminin haziran ayındaki ilk yapılanında AK Parti çoğunluğu mecliste kaybetti. O zaman parlamenter sistem var. Cumhurbaşkanlığına geçilmemiş. Niye? Açılım süreci olmuş. İşte Habur Sınır Kapısı olayları gelmiş, PKK'lılar gelmiş. Bir açılım yapılıyor. Ama o sırada PKK ile ilgili ve HDP'yle ilgili gelişmeler olmuş. Birdenbire 40’a düştü. 47’lik, 49’luk parti. O seçimden hemen sonra Hendek Olayları dediğimiz PKK yandaşlarının üzerine gidildi. Birdenbire kasım ayında oylar hop 49’a geri çıktı. Yani milliyetçiler dönüp tekrar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verdiler. O zaman Cumhurbaşkanı olmuştu ama yetki başbakandaydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolayısıyla yani hangi seçime bakarsanız bakın. Son bir küçük örnek daha. 90’ların, 91 seçiminde rahmetli Erdal İnönü SHP adına HDP'nin o zamanki milletvekillerini meclise soktu. SHP listelerinden. Son seçimde yüzde 29 almış olan 89 yerel seçiminde SHP birdenbire anketlerde 5-6 çıkmaya başladı. Hatta kulakları çınlasın. Sayın Murat Karayalçın o zaman yeni genel başkan olmuştu SHP. Ya SHP'nin oyları nasıl 5 olur falan diye iki üç tane bize anket yaptırmıştı. Ankette bir baktık ki, HDP'lilerin meclise SHP tarafından sokulmasını SHP'ye oy veren ama ulusalcı ne bileyim Atatürkçü, milliyetçi Atatürkçü, tandanslı seçmen SHP'yi bitirdi ve ikilere düştü sonra SHP. Yerine Baykal'ın kurdu, yeniden kurduğu CHP'yle Ecevit'in DSP'si tekrar çıkışa geçti ve onların ikisi yürüdüler gittiler. SHP bitti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonuç Türkiye'de seçimleri çoğunlukla, son kırk yıldır siz milliyetçilikle ilgili bir şeyle oynadığınız zaman şansınız azalıyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow