Kriz aşıldı, Kürtçe eğitim veren derneğe izin çıktı
Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi-Der) Başkanı Sabahattin Gültekin, Diyarbakır'da Kürtçe eğitim verileceği iddia edilen "okulla" ilgili, "Okulun açılması için Valiliğe başvurduk. Milli Eğitim Bakanlığından gelen müfettişlerin okulda yaptığı incelemeden sonra eksikliklerimizi gidererek eğitime başladık" dedi.
Gültekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bağlar Belediyesi, Eğitim-Sen ile Kürtçe eğitim vereceği iddia edilen "okulu" açtıklarını, konu ile ilgili hazırladıkları bilgilendirme ve başvuru dosyasını Valiliğe verdiklerini, Valiliğin dosyayı Milli Eğitim Bakanlığına gönderdiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığınca gönderilen 2 müfettişin binayı fiziki olarak incelediğini kaydeden Gültekin, geçen ay eksikliklerin giderilmesi konusunda kendilerine bir yazı gönderildiğini belirtti.
Yazıda olumsuz birşey yer almadığını ifade eden Gültekin, "Ancak müfredata ilişkin ve yasal olarak bazı eksiklikler yer alıyordu. Müfredat Bakanlık onaylı olması gerekiyor. Bakanlığın ise bizim gönderebileceğimiz böyle bir birimi yok. Daha önce gönderdiğimiz dosyada kitap içeriklerine kadar tüm bilgilere yer verdik" diye konuştu.
Sabahları polisler geliyor
"Sabahları geldiğimiz zaman polisler burada bulunuyor. Bize 'güvenlikle ilgili bir probleminiz var mı?' diye soruyorlar. Kürtçe okulun güvenliğini sağlamak için polisin buraya gelmesi bizi mutlu ediyor" diyen Gültekin, özel okul başvurusunun 1 Eylül'den önce yapılması gerektiğini ancak kendilerinin bu başvuruyu 1 Eylül'den önce yapmadıklarını, bundan sonraki süreçte bu konuda Valilik ile gerekli görüşmeleri yapacaklarını bildirdi.
Binada daha önce fiziki durumuyla ilgili eksikliklerin bulunduğunu ifade eden Gültekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Lavaboların çocukların boy seviyesine göre yapılması istendi. Teftiş sırasında faaliyet gösteren 3 sınıfımız bulunuyordu. Kanun gereği 4 sınıfın olması gerektiği için sınıf sayısını 4'e çıkardık. Okulun açılması için valiliğe başvurduk. Milli Eğitim Bakanlığından gelen müfettişlerin okulda yaptığı incelemeden sonra eksikliklerimizi gidererek eğitime başladık. Yasal eksiklikler konusu ise bizi aştığı için siyasilerin işidir. Bu süreç içerisinde yasaların değişimi konusuyla ilgili yapabileceğimiz birşey bulunmuyor. Müfredatımızı daha önce dosyada vermiştik. İstenmesi halinde ders, kitap ve içeriğe ilişkin tekrardan Milli Eğitim Bakanlığına gönderebiliriz. Biz de elimizden geldiğince bu eksiklikleri bitirmeye çalışıyoruz."
100 çocuk eğitim görüyor
Gültekin, "Yaklaşık 100 çocuk 4 sınıfta eğitim görüyor. Sınıf mevcudunun 20'yi aşmasını istemiyoruz. Bunun için bir sınıf daha açmayı planladık. Türkçe, matematik, hayat bilgisi, müzik, resim ve beden eğitim derslerini Kürtçe veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkmen lider canlı yayında rest çekti: Silah vermezlerse eğer...
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Batman'da terör propagandasına tokat gibi cevap: Burası Türkiye!
İzmir için KRİTİK uyarı: Su seviyesi yüzde 10'ların altına inebilir!
EN SON HABER | Kayıp iş insanının cansız bedeni ormanda bulundu: Ortağı tutuklandı!
Henüz 17 yaşında 70 suçtan kaydı var: Defne Hakim 'Ah' ederek paylaştı!
SON DAKİKA | Abdulkadir Selvi yazdı: Yeni bir 'kara harekatı' yolda mı?