Koronavirüse karşı vitamin kullanımında dikkat edilmesi gerekenler neler?
CNN TÜRK'te yayınlanan Mercek Altında programında Türkiye'nin koronavirüs ile savaşında alınan önlemlere dair önemli konular konuşuldu. Prof. Celalettin Kocatürk bünyemizi güçlendirmek için yapmamız gerekenleri, vitaminlerin doğru kullanımını ve maske - eldiven kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Prof. Celalettin Kocatürk, günde en az 7 saatlik uykunun koronavirüs ile mücadelede atılması gereken ilk ve en önemli adım olduğunu, hergün 30 dakika egzersiz yapılması ve iyi bir ruh hali içinde olunması gerektiğini dile getirdi.
Kocatürk ayrıca, "Bunun yanında beslenmenin 3 öğünde eşit kaloride ve proteinden zengin olarak yapmalısınız. Sebze ve meyveler ağırlıklı beslenmelisiniz. Diyabet gibi özel bir hastalığınız ve özel bir beslenme rejiminiz yoksa mümkün olduğunca kırmızı, mor, yeşil sebze-meyveleri tüketmelisiniz. Dışarıdan alınan herhangi bir vitaminin bağışıklık sistemini çok güçlendirdiği ve hastalığı önlediğine dair herhangi bir ciddi kanıt bulunmamaktadır. Ancak içinde bulunduğumuz ekstra durum nedeniyle, yararı kesin olmayan ama zararı da olmadığı düşünülen birtakım takviyeler alınabilir. Bunlar nedir? Vücudunuzda eğer D vitamini eksikse gerekli ölçüm yapılmış ve doktorunuz tarafından tedavi başlatılmıştır. Ama günlük idamesi için günde en az 20 dakika öğlen saatlerinde güneşlenilmesi gerekir. Bunu yapamıyorsanız günde 3000 ila 4000 ünite D vitamini almanız gerekir. Daha fazla almamalısınız. A, D, E ve K vitaminleri vücutta biriken ve fazla miktarda alındığında toksik dozlara ulaşabilen vitaminlerdir. O nedenle bunların tüketiminde mutlaka dikkatli olmak gerekir. Bunun dışındaki vitaminleri fazla da alsanız, vücudunuzda birikmez fazlasını vücut atar. Bir başka konu C vitamini. C ve B vitaminini ağız yoluyla gıdalarla almalısınız. Buna rağmen fazla alırsanız ishal olursunuz, midenizde yanma olur, vücudunuzda taş olma riski biraz daha artar. Ancak çok yüksek dozda almadıkça size zarar vermez. Eğer takviye alacaksanız günde 3 eşit dozda almalısınız.
Mümkünse propolis kullanabilirsiniz. propolisin piyasadaki birçok formundan birini kullanabilirsiniz. Çinko yönünden zengin beslenmeli ya da alamıyorsanız çinko takviyesi kullanabilirsiniz.
Karamürver gibi bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaları da çok dikkatli kullanmak lazım. Özellikle kan sulandırıcı kullananlar, karaciğer ve böbrek hastaları, tansiyon hastaları televizyonda biri söyledi diye hemen bu tip gıda ve ilaçları kullanmamalı. Bu tip rahatsızlığı bulunanlar bunları mutlaka doktorları ile görüşerek, doktor tavsiyesi ile kullanmalı. Mevcut ilaçlar değiştirilmemeli.
Bununla birlikte elimizi çok iyi yıkamalı, sosyal mesafeye dikkat etmeli ve izole olmalıyız.
Maske kullanımında da özenli olmamız lazım. Günlerdir anlatılmasına rağmen halen yanlış kullanımlar var. Halkın takacağı maske cerrahi maskedir. Maskeyi takmadan önce ellerinizi çok iyi şekilde yıkayın, yıkayamıyorsanız dezenfekte edin. Eğer maske çok inceyse üstüste 2 tane takabilirsiniz. Maskenin katlanabilir kısmı üste gelecek. Önüne elimizi sürmeden yanlardan tutarak takılması gerekiyor. Maskeyi yüzümüze iyice oturtunca elimizi bir daha maskeye götürmeyeceğiz. Maskenin ömrü 4 saattir. 4 saat sonunda atacağız ve bunun tıbbi atık olduğunu unutmayacağız. Tıbbi atık kutusu bulamıyorsanız en azından bir poşete koyarak atın.
Yemek ya da içmek gibi nedenlerle maskeyi geçici olarak çıkarmamız gerekiyorsa peçeteye sararak saklamamız, iç kısmına dokunmamamız- bir yere temas ettirmememiz ve maskeyi geri takarken dışını veya tersini kullanmamamız gerekir. Nemlenince ve ıslanınca maskenin koruyuculuğu kalmaz.
Çok önemli! Maskeyi takınca bir güven duygusu olur. Böyle bir şey yapmayın. "Ben maskemi takayım bana bir şey olmaz." diye düşünmeyin en kaliteli cerrahi maske %70-80 civarında korur ve sizden başkasını korur, başkasından sizi korumaz. O nedenle "Maskemi taktım. Tamam artık ben hastalanmam" diye bir öz güven içerisinde olmayın." sözleriyle yapılması- yapılmaması ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!