hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Korkutan sahte içki bilançosu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Son yılların en büyük tehlikelerinden biri sahte içki. Sahte içki yapımında kullanılan metil alkol, içen kişiyi ölüme kadar götürebiliyor. Sahte içkiden dolayı sadece Temmuz ayında 23 kişi hayatını kaybetti. İstanbul Emniyeti'nin açıkladığı bilanço da ürkütücü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adana, Mersin, Niğde ve Osmaniye'de sadece bir ayda 23 kişi hayatını kaybetti. İstanbul'da 2019 yılının ilk altı ayında 17 bin 234 litre sahte içki, 95 bin 859 adet içki şişesi, 439 bin 912 bandrol, 4 milyon 683 bin 672 adet etiket ele geçirildi.

    Rakamları İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Şube Müdürlüğü paylaştı. Emniyetin yürüttüğü operasyonlar sonucu yılın ilk yarısında 167 şüpheli gözaltına alındı. O şüphelilerden 39'u tutuklandı.

    Hayatı tehdit eden sahte içkiden kaynaklı vakalarda, yaz aylarının gelmesiyle artış var. Sahte içkide en büyük tehlike metil alkol.

    Metil alkolün ham maddesi odun talaşı. Sıklıkla endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici gibi maddelerin yapımında kullanılıyor.

    Metil alkol zehirlenmesinin ilk belirtisi görme bulanıklığı. Maalesef fark edildiği anda iş işten geçmiş olabilir. Uzmanlara göre kusmak da çözüm değil. Yapılması gereken tek şey acilen bir sağlık kuruluşuna gitmek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erken farkındalık hayat kurtarabiliyor. Zira metil alkol zehirlenmesine karşı kullanılan bir panzehir var.

    O panzehiri, 1995 yılında GATA'da görev yaptığı sırada Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Ahmet Aydın ve ekibi bulmuş.

    Ancak Aydın panzehire rağmen herkesi, sahte içkiden uzak durması konusunda büyük harflerle, üstüne basa basa uyarıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow