Konya'da bina çöktü: 2 ölü! İhmalin ana sebebi ne olabilir? Uzman isim yanıtladı
Konya'da 4 katlı bina çöktü. Enkaz altında kalan 5 kişiden 2'inin cansız bedenine ulaşılırken 3 kişi sağ kurtarıldı. Peki ihmallerin ana sebebi ne olabilir? KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Olgun, CNN TÜRK yayınında yanıtladı.
Prof. Dr. Murat Olgun şu ifadelerle değerlendirdi;
Konya'da yaşanan olayın ihmalin ana sebebi ne olabilir?
İhmaller var, şüphesiz ki. Problemin ne olduğuna karar verebilmek için sanki biraz daha erken diye düşünüyorum. Çünkü yapıların hangi sebepten dolayı göçtüğüne veya yakınına karar verebilmek için bunlara sebep olan gerekçeleri bir ana başlık altında bilmemiz gerekiyor. Bunlardan ilki, projelendirirken acaba gereği gibi özen gösterilmiş mi? İkincisi, bina-yapı inşa edilirken acaba uygulama aşamasında yeterli özen gösterilmiş mi? Önemli olan notlardan bir tanesi bu. Üçüncüsü ise, özellikle yapının içine oturulduktan sonra veya insanlar konumlandıktan sonra kullanım aşamasında acaba yapı sağlığı konusunda gerekli özen gösterilmiş mi?
Bu üç faktörün birlikte değerlendirilmesi ile aslında yapının niye göçtüğüne karar vermek gerekiyor. İlk edindiğimiz izlenimlerde kolon kesilmesi gibi olaylardan bahsediliyor. Ama yapı betonarme, zemin artı 3 kat şeklinde yığma olarak inşa edilmiş. Yani bir taşıyıcı sistemi kolonlarından oluşmuyor.
Olay yeri incelemeleri yapıldıktan sonra yıkımın gerçek sebebinin ne olduğu daha net bir şekilde ortaya çıkacak ama burada benim tavsiyem; şu anda enkaz kaldırılıyor. Olay yeri incelemelerinin biraz daha detaylandırıldıktan sonra, enkazın biraz daha bekletilmesi yönünde. Çünkü Maraş'taki depremden sonra gelen dosyalarda, bilirkişi heyeti olarak yaptığımız incelemelerde olay yerinden alınan kanıtların sonuca belirleme açısından yeterli ölçüde olmadığı görüldü.
Gerçek sebebin ne olduğunu bizim belirlememiz noktasında yanlış yönlendirmeye sebebiyet verebiliyor. Veya çok yanlış kararlar vermemize sebep olabilecek gerekçeler olabiliyor. O yüzden biraz daha bu konuya özen gösterilmesi gerektiği kanaatindeyim.
Gelecekte bu tür bir olayla karşılaşmamak için neler yapılabilir? Nasıl önlemler alınabilir?
Aslında bu aşamadan sonra biraz bunun üzerine durmamız gerekiyor. Ben özellikle 2000 yılından önce, bizim 98 Deprem Yönetmeliği’nden önceki yönetmeliğimiz farklıydı. Ben o yüzden 2000 yılından önce yapılan yapıların aslında tamamının kentsel dönüşüm kapsamında bir incelemeden geçmesi gerektiği kanaatindeyim. Çünkü zaten yaş olarak da 25 yıllık bir yapıdan bahsediyoruz. En az 25 yaşında olan bir yapıdan bahsediyoruz.
İnsanlarda da olduğu gibi, yapılarda bir yaşlanma; oradaki betonun artık dayanımında kayıplar, özelliklerinde bozulmalar, betonda birtakım aksaklıklar, demirdeki korozyonlar... Bunlardan dolayı da yapıların taşıyıcı elemanlarının özellikle hasar görme ihtimali veya bunların bozulma ihtimalinin olduğunu öngörmemiz gerekiyor. O yüzden bu yapıların belediyeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, üniversiteler aracılığıyla tüm yapıların ciddi bir şekilde kentsel dönüşüm kapsamında incelenmesi gerekiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Yangın Faciasında Hayatını Kaybedenlerin Yakınlarına Hakaret... Bakan Yerlikaya Açıkladı: 3 Kişi Gözaltına Alındı
SOLOTÜRK, Antalya semalarında
İETT otobüsünün çarptığı kadın hayatını kaybetti
Beylikdüzü'nde yıkım kararı alınan binada tek kalan kiracı: Ben bu oyuna düşmeyeceğim
İstanbul’un Trafik Yoğunluğu ve Hava Kirliliği Kar Yağışını Etkiliyor mu? | SON DAKİKA HABERLERİ