hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kimliği bilinmeyen depremzede çocuklar nasıl tespit ediliyor?

    Enkazdan çıkmış ya da deprem bölgesinden gelen ve ailesine ulaşılamayan çocuklar hastanelerde tedavi altına alınıyor. Tedavileri tamamlandıktan sonra da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı korumasına alınıyorlar. Ancak onlardan bazılarının henüz kimlikleri belirlenebilmiş değil. Peki, kimliği belirlenemeyen o çocuklara nasıl ulaşılıyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enkazdan çıkmış ya da deprem bölgesinden gelen ve ailesine ulaşılamayan çocuklar hastanelerde tedavi altına alınıyor. Tedavileri tamamlandıktan sonra da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı korumasına alınıyorlar. Enkazdan kurtarılan çocuklar arasında bilinci yerinde olmayan ya da kendini ifade edemeyecek kadar küçük olanlar da var.

    PEKİ ONLARIN KİMLİKLERİ NASIL BELİRLENİYOR?

    Aile ve Sosal Hizmetler Bakanlığı bu konuda yeni bir sistem kullanmaya başladı. TÜBİTAK'ın geliştirdiği "Deringörü" sistemi, kimliği belirlenemeyen çocukların bulunması için kullanılıyor.

    Deringörü sisteminde en çok kullanılan bölümler yüz kayıt işlemleri ve galeride benzerlik tespiti. Yüz kayıt işlemlerinde çocukların bilgileri sisteme dahil ediliyor. Galeride benzerlik tespitinde ise sistemde olan çocuklar ile ihbarı yapılan çocuklar arasında benzerlik kuruluyor.

    "Yeni bir yüz imzası eklioruz. Çocukların fiziksel diğer özellikleri, yanında bulunan ayırt edici eşyalar, kıyafetler. Enkazdan hangi bölgeden çıktı, bunlara ilişkin de bilgileri ekliyoruz".

    PEKİ ÇOCUKLARIN FOTOĞRAF EŞLEŞTİRMESİ NASIL YAPILIYOR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir çocuğun fotoğrafını yüklediğimizde, galeride resim benzerliği tespiti kısmına geliyorum.Çocuklara yönelik bir indeks çıkarıyor bu sistem. Çocukların yüzlerini tarayarak en yakın benzerlik oranını en üste alarak, ardından çocuğa ilişkin diğer benzerlik oranları ile birlikte bir indeks çıkartıyor.

    Böylece çocukların bilgilerini karşılaştırarak eşleştirme yapılıyor. Ve aile bilgilerine ulaşılan çocuklar için il müdürlükleri ile iletişime geçiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow