Kılıçdaroğlu muhtarlara konuştu: 'Diyorlar ya fesih yok diye, var arkadaşlar'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Diyorlar ya 'Fesih yok, fesih yok, fesih yok' diye; var arkadaşlar. Değişiklikle neyi öngörüyoruz? Arzu ettiği zaman; öyle hükümet kuruldu, kurulmadı düşünmeksizin. Ne zaman arzu ederse görev süresi dolmadan; 4 yılsa 4 yıl, 5 yılsa 5 yıl süre dolmadan 'Meclis'i feshediyorum beyler. Hep beraber seçime gidiyoruz' diyebilir" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, muhtar ve azalarla kahvaltıda bir araya geldi, "Diyorlar ya 'Fesih yok, fesih yok, fesih yok' diye; var arkadaşlar" dedi.
Erdoğan: Bunu ispat et ben cumhurbaşkanlığından istifa edeceğim
Toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, 16 Nisan günü yapılacak anayasa değişikliği referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Anayasa değişikliği ile getirilecek fesih yetkisini anlatan CHP lideri Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
Erdoğan'a 'kuzu kuzu geldi' yanıtı
"Diyorlar ya 'Fesih yok, fesih yok, fesih yok' diye; var arkadaşlar. Bugünkü anayasada da var. Bugünkü anayasada cumhurbaşkanı, Meclis'i feshedip, yeni seçime nasıl götürüyor? Bir şart var. Seçim olur. 45 içinde hükümet kurulmazsa cumhurbaşkanı, memleket hükümetsiz kalmasın; diye Meclis'i feshedip, yeni seçime götürebilir. Peki değişiklikle neyi öngörüyoruz? Arzu ettiği zaman; öyle hükümet kuruldu, kurulmadı düşünmeksizin. Ne zaman arzu ederse görev süresi dolmadan; 4 yılsa 4 yıl, 5 yılsa 5 yıl süre dolmadan 'Meclis'i feshediyorum beyler. Buyurun, hep beraber seçime gidiyoruz' diyebilir. 'Bu doğrudur' diyorsanız gidip, 'evet' oyu kullanacaksınız. 'Bu yanlıştır. Bizim seçtiğimiz milletvekilleri daha görev yapıyorlar, süreleri dolmadı' diyorsanız gideceksiniz 'hayır' oyu kullanacaksınız."
'Anayasa parti anayasası değil ki hepimizin anayasası'
"Cumhurbaşkanının taraflı mı olmasını istersiniz, tarafsız mı?" diyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Başkan 80 milyonu mu temsil etmeli yoksa sadece kendine oy veren partinin üyelerini mi temsil etmeli? Bunun partilerle ilgisi var mı? Hayır. O zaman tercihimizi yaparken, oy kullanırken bunu düşüneceğiz. Efendim derseniz ki, 'Biz tarafsız bir cumhurbaşkanı istemiyoruz, cumhurbaşkanı aynı zamanda partisinin genel başkanı olsun ama tarafsız olmasın.' Gideceksiniz sandıkta 'evet' oyu kullanacaksınız. 'Hayır, cumhurbaşkanı tarafsız olmalı, devletin sigortası olmalı, bir olay olduğu zaman gerekirse bütün siyasi partileri davet etmeli, o sorunları dinlemeli, ortak aklı egemen kılmalı. O nedenle tarafsız olmalı.' diyorsanız gideceksiniz 'hayır' oyu kullanacaksınız. Bunun partilerle bir ilgisi yok. Anayasa parti anayasası değil ki, hepimizin anayasası."
Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yönetim modelinde cumhurbaşkanı yurtdışına gittiğinde, hastalandığında ya da vefat ettiğinde, yerine seçimle gelmeyen bir başkan yardımcısının vekalet edeceğini, mevcut sistemde ise böyle bir durumda cumhurbaşkanının yerine seçimle gelen TBMM Başkanının vekalet ettiğini hatırlattı.
'Bu tamamen bir demokrasi tercihi'
"Türkiye'nin, seçimle gelmeyen kişilerle yönetildiği süreçlerin darbe dönemleri" olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"O zaman şu soruyu kendimize soracağız; 'Sayın Cumhurbaşkanını milletin seçtiği, aynı zamanda parlamentonun seçtiği TBMM Başkanı mı temsil etmeli, yoksa seçimle gelmeyen biri mi temsil etmeli?' Diyorsanız seçimle gelmeyen birisi temsil etsin, gideceksiniz 'evet' oyu kullanacaksınız, seçimle gelen biri TBMM Başkanı, milli irade temsil etsin diyorsanız, gideceksiniz 'hayır oyu' kullanacaksınız. Bunun partilerle ilgisi yok, bunun kişilerle de ilgisi yok Bu tamamen bir demokrasi tercihi. Oturacaksınız, düşüneceksiniz, vicdan terazisinde tartacaksınız, oyunuzu öyle kullanacaksınız. Devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili bütün yetkileri bir kişiye veriyoruz, Bu anayasa geçerse, devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili bütün yetkileri bir kişiye veriyoruz. Devlete kim müsteşar olur, kim kaymakam olur, kim vali olur, kim hakim olur, bütün bunları TBMM belirler. Yeni modelde kimin müsteşar, kimin vali, kimin kaymakam, kimin müftü olacağına bir kişi karar verir, yani başkan. İster ilkokul mezunu olsun, ister üniversite mezunu olsun, ister amcasının oğlu olsun, ister dayısının oğlu olsun. Gelecek diyecek 'seni müsteşar tayin ettim, nitelikleri ben belirliyorum' diyecek."
Kılıçdaroğlu, devletin liyakat sistemiyle yönetilmesi gerektiğini düşünenlerin 'hayır' oyu vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Bunun partilerle ilgisi var mı? Hayır. Kişilerle ilgisi var mı? O da hayır. Çünkü anayasa bir kişi için yapılmaz ki 30 yıl, 40 yıl, 50 yıl, 100 yıl devam eder anayasalar. Bugün bir kural gelir, birisi değiştirir, yarın bir başka başkan gelir, tamamen kuralı ters düz eder, değiştirir. Sorun şu, kuralları bir kişi mi belirlesin, 550 kişi mi? Kuralları bir kişi mi belirlesin, milli iradesi mi?" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kasesi 1000 TL! Uludağ'daki 'çorba' Bakanlığı harekete geçirdi
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?