Kalitesiz hurmalar glikoz şurubuna bulanıp satılıyor
Gıda ürünlerindeki sahtecilik ve hileler, bu kez Ramazan'ın gelmesiyle hurmaya da sıçradı. Glikoz şurubuna batırılan hurmalar sağlığı tehdit ediyor. Peki, glikoz şuruplu hurma nasıl ayırt edilir? Hurma alırken neye dikkat etmeli? İşte yanıtı...
Raf ömrünü uzatıyor. Ürünü daha tatlı hale getiriyor. Ramazan'ın vazgeçilmez iftariyeliklerinden olan hurmalar, glikoz şurubuna batırılıyor. Bu durum da bazı sağlık problemlerine yol açabiliyor.
"KOLESTROLÜ YÜKSELTİYOR, KARACİĞERE ZARAR VERİYOR"
CNN TÜRK'e konuşan Fitoterapi Hekimi Dr. Serhat Koran, "Glikoz şurubuna batırılan hurmalar daha parlak, daha canlı bir rengi oluyor. Biraz daha tatlı bir his alıyorsunuz. Dokunduğunuzda elinize yapışkan bir his veriyor. Özellikle erkeklerde östrojen hormonunun yapısında bozukluklar getirerek bazı sıkıntılara neden olabiliyor. Yine kardiyovasküler hastalık riskini artırdığı, kolesterolü yükselttiğine dair çalışmalar da mevcut. Karaciğer fonksiyonlarını yine aynı şekilde bozuyor ve böbrek taşı da yapabiliyor" dedi.
Dr. Serhat Koran'a göre glikoz şurubu içeren hurmalar, şeker hastaları için de sorun teşkil ediyor. Koran, "Aslında hurmanın kendisi şeker hastaları için çok faydalı bir besin. Yüksek lif oranı içerdiği için hem tokluk hissi veriyor hem de kana yavaş yavaş şeker verdiği için kan şekerini dengeliyor. Ancak glikoz şuruplu hurmalar yendiğinde, özellikle şeker hastalarının çok ani şekerlerinde yükselme ve düşme gibi dengesizlikler meydana getirebiliyor" diye konuştu.
Hurma alırken de parlak olanlardan ziyade mat renkli hurmaların alınması öneriliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kahramanmaraş'ta, gaz sıkışması sonucu patlama: 1 yaralı
Soğuk hava Antalya'da da hissedildi, güneşe rağmen sahil boş kaldı
İSTANBUL'DA VAPURLAR ÇALIŞIYOR MU? İDO ve BUDO feribot seferleri iptal mi oldu?
SON DAKİKA... AK Parti 8. Olağan Büyük Kongresi Bugün: Erdoğan'ın 3 Başlıklı Manifestosu
Altay Soğukları Türkiye’yi Esir Aldı! Dondurucu Hava ve Kar Yağışı Etkisini Artırıyor