Kalafat: Bu depremler en büyük depremler dizisi
Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye’ye asrın felaketini yaşattı. Binlerce vatandaşımızı kaybettik. O deprem ki kültürleri şehirleri yok etti. Peki 6 Şubat’tan bu yana kaç deprem oldu? Bu süreç hep böyle sürecek mi? Önümüzde nasıl bir süreç var? Detayları CNN TÜRK muhabiri Burçak Bozkuş, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Doç. Dr. Doğan Kalafat aktardı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. Uzmanlar ise uyarıyor. Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, "1 ay içinde 10 aylık depremi yaşadık" dedi.
Doç. Dr. Doğan Kalafat, “Şu ana kadar üç tane büyük deprem var. İki tanesi 7.7, 7.6 ve 6.4. En son Hatay depremi onun dışında bu etkinlik içeresinde 44 adet beş ile 5,9 arası deprem var. 425 adet dört ile 4 ile 4,9 büyüklüğünde deprem var ve toplam sayı 13,302 sabah itibarıyla bu sabah itibarıyla bu ne demek bu bizim Türkiye çapında aldığımız deprem sayısının hemen hemen on aylık deprem sayısına eşit.
99'daki depremler bunlara göre bu 2 depreme göre nispeten daha büyüklükleri küçüktü. Dolayısıyla bunlar hemen hemen Erzincan depremi sonrasında gördüğümüz 39 depremi sonrası gördüğümüz en büyük depremler dizisi.” ifadelerini kullandı.
YAPILAN TESPİTLERE GÖRE NE SIKLIKTA DEPREM OLUYOR?
Kalafat, “Bu sayı yaklaşık 300’lerdeydi. Saatte ve saat bazında 100'e düştü ve zaman içerisinde bu azalıyor. Dolayısıyla bundan sonra da sıklıkları mümkün olduğu kadar azalacaktır ama yine 2-3 günde bir 4'ün üzerinde deprem olma olasılığı var.” sözlerini kullandı.
KIRILMAYAN FAY VAR MI?
Doç. Dr. Doğan Kalafat, “Tabi kırılmayan faylara enerji yüklemesi oldu. Dolayısıyla bu ne yapıyor? Kırılmayan küçük tarihi kırıklar da olsa bunlarda orta büyüklükte deprem olma olasılıklarını bize öngörüyor.” dedi.
BU SÜREÇ HEP BÖYLE SÜRECEK Mİ?
Kalafat, “Bir yıl bir yıl kadar devam edecek. Bu hem sıklıkları hem de büyüklükleri düşerek devam edecek. Bir yıl boyunca kuzey doğuya doğru Malatya, Elazığ, Bingöl‘e doğru veya Güney Batı Antakya İskenderun Kıbrıs’ın kuzey kesimi Akdeniz civarında bu tür depremlerin olma olasılıkları da vardır. Bir zaman veremiyoruz. Bir de bu büyüklükte depremler olabileceğini de çok açıkçası düşünmüyorum. Ama orta büyüklükte depremler olma olasılığı var.” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Doğan Kalafat, “Aynı bölgede bir daha bu kadar büyüğü olmasa da 1 yıl boyunca etkisi azalarak devam edecek” ifadelerini kullanan Doç. Dr. Kalafat, “Her üç kuşaktan biri muhakkak Türkiye’nin neresinde olursa olsun büyük bir deprem yaşayacaktır. Sınanacaktır. Büyük bir depremle onun için bir yerden bir yere göç etmek çözüm olmuyor. Bunu kabul etmek lazım. Dolayısıyla bizlerin vatandaş olarak yapmamız gereken depreme dayanıklı konutlar da ikamet etmek ve deprem dirençli bir toplum haline gelebilmemiz depreme karşı alınabilecek en önemli tedbir olacaktır.” sözlerini ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi
EKPSS TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTECEK? 2025 EKPSS tercih sonuçları için tarih araştırmaları başladı!
HABER|| Yangın faciasında 76 kişi can verdi: Tarifsiz acı! Son veda...