hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kağıt toplayıcılarına mesleki kimlik zorunluluğu nedir? Kağıt toplayıcılarına mesleki kart detayı!

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kamuoyunda kâğıt toplayıcıları olarak bilinen atık toplayıcılarının kayıt altına alınarak, istismarlarının önlenmesi ve mesleki statü verilmesine ilişkin genelge yayımladı. Bu gelişmeyle birlikte kağıt toplayıcılara mesleki kimlik zorunluluğu ile ilgili detaylar merak edilmeye başladı. Peki, kağıt toplayıcılarına kimlik nasıl verilecek, ne zaman? İşte konuyla ilgili detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kağıt toplayıcılara mesleki kimlik verilmesine yönelik genelge, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum imzası ile yayımlandı. Kağıt toplayıcıların mesleki kimlik ile çalışma yapabileceğini ve bu belgeye sahip olmayanların atıkları toplayamayacağını ifade eden Bakan Kurum, kimlik belgelerinin belediyeler tarafından verilebileceğini duyurdu.  Ayrıca atık toplayıcıların topladıkları atıkları belediyelerin atık getirme merkezi ve geri kazanılabilir atık aktarma merkezlerine ya da belediye sınırları içerisinde bulunan çevre lisanslı atık işleme tesislerine teslim edecekleri; atıkların tartılarak piyasa koşullarında ödeme yapılacağı belirtildi.

    KAĞIT TOPLAYICILARINA MESLEKİ KART

    Bakan Murat Kurum imzasıyla yayımlanan genelgeyle, serbest olarak atık toplayıcılığı yapanlar “Sıfır atık bilgi sistemi” ile kayıt altına alınarak yetkilendiriliyor ve çalışma sistemleri düzenleniyor. Plastik, kâğıt ve metal gibi değerlendirilebilir atıkların toplanmasına çekidüzen getiren genelgede mülki idare amirlerinin uygulamaya yönelik gerekli koordinasyonu sağlamaları, belediyelerin ise saha uygulamaları ile sahadaki tertip ve tedbirleri mevzuata uygun olarak yürütmeleri istendi. Genelgeye göre serbest atık toplayıcısı olmak isteyenler faaliyet yürüttükleri yerin belediyesine TC kimlik numarası ve iletişim bilgileriyle başvuracak. Belediyeler, hukuka uygunluğu açısından 18 yaş ve üzeri şahısların başvurularını değerlendirmeye alacak. Bağımsız sıfır atık toplayıcısı olmak isteyen bu kişilerin bilgileri il/ilçe emniyet müdürlüklerine ve jandarma komutanlıklarına belediyelerce bildirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İLÇEYE ÖZEL YETKİ

    Emniyet müdürlükleri ve jandarma komutanlıkları uygun bulunanların listesini ilgili belediyelere gönderecek. Belediyeler tarafından başvuru süreci tamamlanan ilgili atık toplayıcısı, Sıfır Atık Bilgi Sistemi’ne kaydedilecek ve “Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı” sahibi olabilecek. Bu kartta belediyenin ismi ve logosu, sıfır atık logosu, atık toplayıcısının fotoğrafı, adı-soyadı, kimlik numarası, Sıfır Atık Bilgi Sistemi kayıt numarası, kartın düzenlendiği tarih, belediye başkanlığının imza ve mührü yer alacak. O ilçede atık toplama yetkisi sadece bu karta sahip kişilerde olacak ve toplayıcı şahıs, kayıtlı olduğu ilçe dışında başka bir ilçede atık toplayamayacak. Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı, kart sahibi dışında başka kişilerce kullanılamayacak, kullandıran ve kullananlar hakkında idari işlem yapılacak.

    Genelgenin ardından belediyeler çalışma usul ve esasları ilk belediye meclisi toplantısında karara bağlayacak. Belirleyecekleri standartlardaki eldiven, iş kıyafetleri ve atık toplama araçlarıyla çalışmalarını, yine belirledikleri saat aralıklarında ve mevcut sıfır atık sistemine zarar vermeyecek şekilde çalışmalarını sağlayacaklar. Bu esaslara uymayanların izinleri iptal edilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow