Japonya Türkiye'de 2 ilde enkaz dönüştürme tesisi kuracak
11 Mart 2011'de yaşanan büyük Japonya depreminin üzerinden 12 yıl geçti. O depremde Türkiye'den giden ekip en uzun süreli arama-kurtarma faaliyeti gerçekleştirdi. Bu jest unutulmadı. 6 Şubat depremlerinin ardından harekete geçen Japonya, Türkiye’nin deprem enkazı geri dönüştürme tesislerinin bir kısmını finanse etme kararı aldı.
12 yıl önce binlerce insanın hayatını kaybettiği büyük Japonya depreminde ilk yardıma koşan ülkelerdendi Türkiye. Bu jest unutulmadı. Japonya, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede arama kurtarma faaliyetlerine katıldı. Şimdi de Türkiye'nin deprem enkazı geri dönüştürme tesislerinin bir kısmını finanse etmek için harekete geçti.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Japonya hükümeti, yıkıcı 6 Şubat depremlerinde en ağır yıkıma uğrayan illerden ikisi olan Hatay ve Kahramanmaraş’ta son teknoloji enkaz dönüştürme tesisleri kurmaya yönelik 130,6 milyon liralık anlaşma imzaladı.
Türkiye’ye yönelik 2023 yılı Hibe Yardımı İşbirliği Projesi kapsamında Hatay ve Kahramanmaraş illerinde, asbest ve benzeri zararlı atıkları da ihtiva eden enkaz toplanacak.
Geçici olarak depolanacak alanlar belirlenecek. Enkazın kaldırılması ve yönetilmesine ilişkin planlar yapılacak. Ayrıca enkaz atıklarının geri dönüşümünün gerçekleştirileceği 2 tesis kurulacak ve 4 mobil moloz kırıcı temin edilecek. Proje, deprem enkazının çevreye duyarlı şekilde kaldırılması ve işlenmesi ile Türkiye ekonomisini destekleyen sağlam bir sosyal altyapı inşasına katkıda bulunacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da projede yer alacak.
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, projenin önemine "dost kara günde belli olur" atasözü ile dikkati çekti. "Deprem bölgesine desteğimiz sürecek. Deprem felaketine yönelik yeniden yapılanma çalışmalarının ikili ilişkileri daha da güçlendirdiğini hissediyorum” ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
-
01. 47
Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde indirim listesi yenilendi
-
01. 36
Trump-Şi zirvesi için hazırlık başladı
-
01. 00
Fransız medyasından Macron'a "Rusya tehdidi" tepkisi
-
23. 45
Papa tedaviye iyi yanıt veriyor
-
23. 35
İsrail'den Suriyeli Dürziler kararı… Kendi topraklarında çalışmak için izin alacaklar
-
23. 30
Son dakika: Bugünkü Sayısal Loto çekilişi sonuçları belli oldu! 10 Mart 2025 Çılgın Sayısal Loto sonucu sorgulama ekranı!
EN ÇOK OKUNANLAR
Alışveriş merkezinde katledilmişti: Karar verildi
Yer: Çanakkale! Tüfekle balkona çıktı dehşet saçtı! Etkisiz hale getirildi
Ece Gürel'in babası canlı yayında konuştu: Kızımı kurban ettiler
Rana'nın otopsi raporu çıktı: Boyun ve omuzunda köpek ısırığı var
15 milyon lira haraç için iş yerleri 13 kez kurşunlandı!