İTÜ'nün otonom gemisi suya indi
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ürettiği otonom yani insansız deniz aracı suyla temas etti. Uzaktan kumanda ile kontrol edilen 4.5 metrelik test gemisi, su üzerinde tüm kabiliyetlerini başarıyla sergiledi.
Verilen koordinatlara en kısa yoldan gidiyor. Ses analizi ile kazadan kaçınıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki çalışmalarla üretilen otonom yani insansız deniz aracı suya indi. Gemi su ile ilk temas ettiği testte, sanal ortamdaki similasyon sonuçlarını doğruladı. Yani üzerine yazılımındaki kabiliyetlerini gerçek ortamda sergiledi. Manevra ve hidroakustik testlerini başarıyla geçti.
Peki, bu kabiliyetler ne anlama geliyor? İTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Kınacı, "Gürültü izinden düşman gemi hakkında her türlü bilgiyi elde edebilirsiniz. Hareket kabiliyeti ise sizin bir yerde düşmanı kovalama ve düşmandan kaçma kabiliyetinizdir. Bu iki bilgiyi bir araya getirebilirsiniz güdümlü su altı füzesi bile yapabilirsiniz" dedi.
Uzaktan kumanda edilen otonom gemiler, gürültü takibi ile kaza ihtimalini de asgari düzeye indiriyor ve kendi planlamasını yapabiliyor. Doç. Dr. Kemal Kınacı, "Mesela bir rotaya en kısa yoldan nasıl gidebilir, hangi hava şartlarında nasıl hareket eder, bu operasyon sırasında ne kadar yakıt kullanır gibi her türlü soruya ve bu sorunun cevabına hakim olabiliyorsunuz" diye konuştu.
Çalışmaların nihai hedefi ise, otonom gemilerin daha büyük ve kapsamlı modellerini üretebilmek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
KABİNE TOPLANTISI TARİHİ VE SAATİ! Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI, gündem maddeleri neler? KRİTİK TOPLANTIDA GÜNDEM ASGARİ ÜCRET!
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?
Estetik ameliyatı sonrası hayatını kaybetmişti... Fenomen Neşe Özkan'ın acılı eşinden flaş açıklama
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!