İşte İstanbul'da ilçe ilçe 'nitelikli' lise dağılımı
Liseye giriş sistemi değişti, gözler eve en yakın liselere çevrildi. Kimi veliler en gözde liselere yakın olmanın rahatlığıyla derin nefes alırken, kimi de seçenek azlığının sıkıntısını yaşıyor. CNN TÜRK Muhabiri Göksel Göksu ve Serdar Çetin, Mahallem İstanbul Projesi kapsamında elde edilen verilerin ortaya koyduğu lise gerçeğini haberleştirdi. İşte detaylar...
Özel okullar sınav kararını verdi
TEOG kalktı, liseye giriş sistemi değişti. Veliler gözlerini tırnak içinde 'nitelikli liselere' çevirdi. O liseler açıklanmadı ama önceki yılların taban puanına bakarak hangi lisenin nitelikli kabul edileceğini kestirmek zor değil. Konu hakkında CNN TÜRK'e değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Murat Şeker, "İstanbul'un en yüksek puanlı öğrenci alan devlet liselerinden, resmi liselerin ilk 100'ünü çıkarttık. Bu ilk 100 lise nerede diye baktığımızda Fatih, Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy, Kartal gibi ilçelerde olduğunu görüyoruz. Yani bu liseler İstanbul'un merkez ilçelerinde yoğunlaşmış" dedi.
Mahalli Yerleştirme Sistemi nasıl işleyecek?
Lise sayısı yetersiz
Mahallem İstanbul verilerine göre; Fatih 28, Kadıköy 27 ve Üsküdar 32 liseyle İstanbul'daki en çok lise barındıran ilk üç ilçe. Ve bu ilçelerdeki 87 lisenin 30'u en yüksek puanla öğrenci alan ilk 100'de yer alıyor. O ilçeleri sırasıyla 25 liseyle Kartal, 18 liseyle Beşiktaş, 32 liseyle Bahçelievler, 15'er liseyle Bakırköy ve Beyoğlu, 14 liseyle Silivri ve 22 Liseyle Maltepe izliyor. Bu tabloda fen liseleri, anadolu liseleri ve anadolu imam hatip liseleri de var. Ancak lise çağındaki öğrenci sayısına bakıldığında kimi ilçelerde lise sayısının çok yetersiz olduğu gerçeğiyle karşılaşılıyor.
Yeni sistemde herkes evine en yakın liseye gidecek. Peki mahallenizde ya da yanınızdaki mahallede lise var mı? Mahallem İstanbul projesi kapsamında elde edilen verilere bir de bu gözle bakıldı. Ve görüldü ki değil mahalle, kimi ilçelerde bile oradaki öğrenci potansiyeline cevap verecek lise yok. Prof. Murat Şeker, bu konu hakkında ise şunları söyledi:
"Mesela Beşiktaş'ı Esenyurt'la karşılaştırırsak; Beşiktaş, 189 bin civarında nüfusu var. Beşiktaş'ta 18 tane liste var. Ama Esenyurt, nüfus açısından 795 bin kişiyle İstanbul'un en büyük ilçesi. Esenyurt'ta toplam 17 lise var. Yani, en azından İstanbul için mahallesinde ya da yakınında okula gitme durumu düşünüldüğü kadar basit olmayacak gibi görünüyor."
Tablo, İstanbul'daki 710 lisenin ilk 100'e giren okullarının şehir merkezlerinde yoğunlaştığını gösteriyor. Ve uzmanlar, yeni sistemin uygulanmasıyla şehrin çevresine doğru yayılan iç göç dalgasının yeniden şehir merkezlerini cazibe merkezi haline getirme ihtimaline dikkat çekiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Grand Kartal Otel'de Yangın Sonrası Yıkım Görüntüleri
Otel faciasında 12. kattan atladı! Kararı babasıyla görüntülü konuşma sırasında vermiş
Milli Güvenlik Kurulu toplantısı 2025 ne zaman, saat kaçta? Yılın ilk MGK toplantısı gündem konuları...
İstanbul Kartal’da Toprak Kayması: Park Halindeki Otomobil İnşaat Alanına Düştü
BEDELLİ ASKERLİK YERLERİ AÇIKLAMA TARİHİ: 2025 bedelli askerlik sınıflandırma sonuçları ne zaman açıklanacak?