İşte Elâzığ’da kırılan yüzey
Elazığ'daki depremin nedeni, sarsıntının kalbi sayılan fay hattını bilim insanları inceledi. Risk halen var mı? Fay hattı ne durumda? CNN TÜRK'ten Zeynep Timurlenk Pozut, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Doç. Dr. Fikret Koçbulut, Prof. Dr. Orhan Tatar'a sordu, kameraman Emre Kınacı da görüntüledi.
Bilim insanları günlerdir Elazığ depreminin merkez üssü Sivrice’de yüzey kırığını, yani kırılan fayı arıyordu. Ve 3 bilim insanı o fayı buldu. İşte bu gelişme ilk kez CNN TÜRK'te ekrana geldi.
Doğu Anadolu Fay Hattı bu düzlemde yer alıyor. Çevrimtaş köyü aslında hemen gölün kenarındaki tepe kısmındaydı. Ama fay hattı orada olduğu için 1875’teki o büyük depremde köy yerle bir oldu. Ardından köy o yıkıntıları gördüğünüz noktaya taşındı ama bu depremde yine büyük hasar aldı.
Depremin odak merkezine en yakın noktada Doğu Anadolu Fay Zonu'nun Pötürge segmentinin tam ortasında yüzey kırığı gayet net bir şekilde göze çarpıyor.
Yüzey kırığı burada ikiye ayrılmış diğer tarafta bir kol burada bir kol meydana gelmiş.
Fay hattı Fırat Nehri'ni de etkilemiş
Geniş bir deformasyon var bunun kuzeyinde güneyinde daha fay var ama özellikle Doğu Anadolu Fay Zonu'nun oluşumundan günümüze kadar geçen süre içerisinde baktığımızda Fırat Nehri'nin yaklaşık 12 km civarında buradan sol yanal bir şekilde ötelendiğini görüyoruz buda çok ciddi bir ötelenme miktarı.
Bilim insanları yıkımın boyutuna işaret ederek önemli tavsiyeler veriyor. Fay hatlarına kesinlikle binalar yerleşim yerleri yapmamamız gerekiyor? Bu konuda bir takım yasal düzenlemeler ihtiyaç var fay yasasının gündeme getirilmesi gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kahramanmaraş'ta, gaz sıkışması sonucu patlama: 1 yaralı
Soğuk hava Antalya'da da hissedildi, güneşe rağmen sahil boş kaldı
İSTANBUL'DA VAPURLAR ÇALIŞIYOR MU? İDO ve BUDO feribot seferleri iptal mi oldu?
SON DAKİKA... AK Parti 8. Olağan Büyük Kongresi Bugün: Erdoğan'ın 3 Başlıklı Manifestosu
Altay Soğukları Türkiye’yi Esir Aldı! Dondurucu Hava ve Kar Yağışı Etkisini Artırıyor