hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'un barajları alarm veriyor

    İstanbul barajlarındaki su seviyesi günden güne azalıyor. Peki İstanbul’un kaç günlük suyu kaldı? Dip suyu tehlikesi var mı? Detaylar CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak ve Kameraman Halil Kahraman'ın haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'un barajlarında tehlike çanları çalmaya başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Türkiye'de barajlardaki su seviyesindeki en büyük düşüsün İstanbul’da olduğuna dikkat çekti. Su seviyesinin geçen yıla göre yüzde 64.8'den yüzde 36'ya düştüğünü belirtti. Ancak bunun işletmeyle alakalı bir durum olduğundan bahsetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gerekli tedbirleri almadığından söz etti.

    İSKİ verilerine göre barajlardaki doluluk oranı şu anda yüzde 34 dolaylarında. Su azaldıkça barajlarda dip suyu tehlikesi gün yüzüne çıkıyor.

    CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Baktığımız zaman kullanılabilir su miktarı da İstanbul barajlarında 300 milyon metreküpün altına düştü. Zamanında İstanbul’daki barajlara gerekli aktarım yapılmış olsaydı şu anda bu doluluk oranları sezona çok daha yüksek girebilirdi. İstanbul kullanmış olduğu suyun yüzde 77'sini Melen’den alıyor” ifadelerini kullandı.

    İSTANBUL’UN KENDİ SUYU MU YOKSA DIŞARDAN MI GELİYOR?

    Şen, “İstanbul’un 300 milyon metreküp suyu var ama bu İstanbul’un suyu değil Melen’den ıstırancalardan gelen su bu Melen’deki suyu orda biriktirip oradan buraya çekeceksin ki faydasını göresin” sözlerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİP SUYU KULLANILABİLİR Mİ?

    Orhan Şen, “34,5'lük doluluk var ama bunun içinde yüzde 10’luk dip suyu var ama kullanılabilir su da dip suyu çıkmıştır. Dip suyu tehlikelidir. Kullanımı kesinlikle olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow