İstanbul’da her yağışta bu manzarayı mı göreceğiz? Prof. Dr. Orhan Şen yanıtladı
İstanbul’da bugün görülen sağanak yağış, özellikle Arnavutköy, İkitelli, Alibeyköy’de su baskınlarına ve dere taşkınlarına yol açtı. Peki İstanbul’da son iki yağışta ortaya çıkan bu manzara, bundan sonraki yağışlarda da görülebilir mi, bu durumda alınması gereken önlemler nelerdir? CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli, CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen’e sordu.
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen’in açıklamaları şu şekilde;
Bu durumda sadece havaya kabahat bulmamak lazım. Şöyle bir etrafımıza baktığımızda burası bir çukur bölge, her taraftan yağan yağmur bu çukur noktaya toplanıyor. Yağmurun kaçabilecek hiçbir yeri yok, burada mazgallar var ama yeterli değil, bu suyu kaldıracak bir altyapı yok burada. Dolayısıyla burada yağmur yağdığında her zaman bu manzara görülebilir. 25 gün önceki yağışta da aynısı olmuştu. Bu suyu tahliye edecek bir yer olması lazım. Suya yol verilmesi lazım, bu duvarın yıkılıp o tarafa doğru suyun gidişinin sağlanması lazım veya bu suyu bir yerde toplamanız lazım, bu su burada ziyan olup gidiyor. Burada bir defa yapısal sorun var. Bu olduğu zaman her seferinde bir bu çileyi çeker. Hava durumunda 2 gün önceden söyledik, İstanbul’un batı ilçelerinde su basma ihtimali var çünkü kuvvetli yağış geliyor diye.
“AKŞAM SAATLERİNDE BOĞAZ ÇEVRESİ VE ANADOLU YAKASI DİKKATLİ OLSUN”
Akşam saatlerinde Boğaz çevresi ve Anadolu Yakası dikkatli olmalı. Burada şiddetini yitiriyor yağış artık. Sabaha kadar da o risk o taraflarda var. Selin oluşması için altyapının kötü olması ve şiddetli yağışın olması yetiyor. Suyun gidecek bir yeri olmadığında bu oluyor. Cuma, cumartesi günü Karadeniz’in batı kesimlerinde risk olabilir. Pazar gününden sonra yağış çekilecek gibi batıdan.
“HER YAĞIŞTA AYNI MANZARA YAŞANIR”
Benim üzüntüm şu ki, her yağışta bu manzara tekrar edecek, çünkü şuraya bir bakın her yer beton. Su gidecek bir yer bulamıyor. Suyun toprakla buluşacağı zeminler yaratmalıyız. Buna sünger şehirler diyoruz. Sünger şehirlerin yapılması lazım. Yolların kenarlarının yanları toprak, çim olması lazım ki su oradan toprağa gitsin. Bir an evvel sünger şehirlere gidilmeli. Belediyenin bu işe el atması lazım. İskan edilecek yerler varsa bu yapılmalı. Bu şekilde önlem alınabilir. Altyapının bir an önce yenilenmesi ve sağlamlaştırılması lazım. İstanbul’da yapılması gereken çok şey var. Üstyapıyı yapsanız da altyapı bu şekilde olursa sorunlar devam edecektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi
EKPSS TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTECEK? 2025 EKPSS tercih sonuçları için tarih araştırmaları başladı!