hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnternet ortamındaki sözleşmeye dikkat!

    Kötü niyetli kişiler uzaktan yapılan ve ‘mesafeli sözleşme’ olarak adlandırılan sözleşmelerde dolandırıcılık yaparak müşteriler tuzağa düşürülüyor. Bu sözleşmeleri Ticaret Bakanlığı denetliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ticaret Bakanlığı’ndan mesafeli yani internet ortamı gibi uzaktan bir ortam üzerinden yapılan sözleşmelere denetimler sürüyor. Piyasada faaliyetlerini elektronik ticaret yöntemiyle sürdüren bazı firmaların kötü niyetli ve hukuka aykırı uygulamaları takip ediliyor.

    O denetimlerde ‘stokta ürün bulunmaması’ sebep gösterilerek yapılan haksız sipariş iptalleri, taahhüt edilen veya yasal olarak belirlenmiş sürelerin aşımına bakılıyor. Ayrıca tüketicilerin cayma hakkı kullanımı üzerinden usulsüzlüklerin devreye sokulması da yakın takibe alındı.

    Bu kapsamda 2023 yılında 58 firmaya, toplam 86 milyon 274 bin 994 TL idari para cezası uygulandı. 5 firma hakkında elektronik ticaret faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kullandıkları internet adreslerine ilişkin ise ‘erişimin engellenmesi’ kararı verildi.

    Dolandırıcılık suçu kapsamında olduğu değerlendirilen 8 firma hakkında ise cumhuriyet başsavcılığına bildirim yapıldı. Bununla birlikte bakanlık, halihazırda 25 firma nezdinde inceleme ve denetim sürecinin devam ettiğini de belirtti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MESAFELİ SÖZLEŞME NE DEMEK?

    Mesafeli sözleşme tüketici ile satıcının internet gibi uzaktan iletişim araçları kullanarak yaptıkları sözleşmelere deniliyor.

    BAKANLIK NASIL HAREKETE GEÇİYOR?

    Bakanlık hakarete geçerken tüketicilerin haklarını zedeleyici hukuka aykırı eylem konusunda hem resen hem de CİMER, e-devlet, yazılı başvuru gibi tüketici başvurularını değerlendiriyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow