İMECE'nin fırlatılışı neden ertelendi?
Tübitak Uzay tarafından geliştirilen milli yer gözlem uydusu İMECE'nin fırlatılışı iki kez ertelendi. Peki bu erteleme ne anlama geliyor? Ne zaman fırlatılacak? İMECE uydusu Türkiye için neden önemli? Ahmet Türkeş ve Mehmet Akif Yıldız'ın özel haberi.
Uzay görevi için ABD’ye, Space X tesislerine giden İMECE’nin uzay yolculuğu iki kez ertelendi. Tübitak Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal hem gecikmenin nedenlerini sıraladı hem de yeni tarihi paylaştı. “İnşallah cuma sabahı Türkiye saati ile 09.48’de bu heyecanı bakanlarımızla halkımızla yaşayacağız.”
Yaklaşık 200 görevli 6 yıl boyunca çalıştı. Tasarımından üretimine kadar tüm süreçler Tübitak Uzay tarafından başarıyla gerçekleşti ve milli uydu, uzay yolculuğuna hazır hale geldi. Yaklaşık 700 km irtifada görev yapacak İMECE, bin km uzunluğunda 16 km genişliğinde bir alanı hiçbir kısıtlama olmaksızın tek seferde görüntüleyecek. En az 5 yıl görev yapacak İMECE, metre altı çözünürlükte görüntü alacak.
Hasan Mandal, “Hem güvenlik amaçlı aynı zamanda sivil kullanım, afet sonrası enkaz tespiti, iklim değişikliği gibi zor süreç içindeyiz. Birçok fonksiyonu yerine getirebilecek bir gözlem uydusu” ifadelerini kullandı.
İMECE uydusunu özel kılan pek çok özelliği var. Ancak en dikkat çekeni yerli olarak üretilen önemli parçaları.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Eve alkollü gelen kocasını çıkan tartışmada bıçaklayarak öldürdü
Kahramanmaraş'ta, gaz sıkışması sonucu patlama: 1 yaralı
Soğuk hava Antalya'da da hissedildi, güneşe rağmen sahil boş kaldı
İSTANBUL'DA VAPURLAR ÇALIŞIYOR MU? İDO ve BUDO feribot seferleri iptal mi oldu?
SON DAKİKA... AK Parti 8. Olağan Büyük Kongresi Bugün: Erdoğan'ın 3 Başlıklı Manifestosu