İLK İMZALAR ATILDI! Yerli imkanlar ile ''Çığ'' riski önlenecek
Türkiye’de çığ riskine karşı, AFAD ve TÜBİTAK iş birliğiyle "Çığ önleme ve izleme sistemlerinin geliştirilmesi projesi" hayata geçirilecek. Proje ile doğal afetlere karşı yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunulması hedefleniyor.
GÜNEŞ IŞINIMI, KAR VE RÜZGAR VERİLERİ TOPLANACAK
Çığ riski taşıyan dağların zirvesine yerleştirilecek. Güneş ışınımı, kar yüksekliği, ve rüzgar hızı gibi verileri toplayacak. Ardından çığ oluşumu erkenden tespit edilecek.
Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan "Çığ önleme ve izleme sistemlerinin geliştirilmesi projesi," AFAD ve TÜBİTAK iş birliğiyle hayata geçirilecek. Projenin imza töreni gerçekleştirildi.
AFAD Başkanı Okay Memiş, projenin, çığ bölgelerinde oluşabilecek riskleri en aza indirmeyi ve yerli imkânlarla yenilikçi çözümler sunmayı amaçladığını belirtti.
AFAD VE TÜBİTAK'IN ÇIĞ PROJESİNDE İLK İMZALAR ATILDI
Okay Memiş, projenin teknik detaylarına ayrı bir parantez açtı. Pasif sistemlerle güneş ışınım şiddeti, ortam sıcaklığı, kar yüksekliği, rüzgâr hızı gibi parametreler sensörler aracılığıyla ölçüleceğini söyledi.
Memiş, aktif sistemlerde ise yeni nesil yapı teknolojisinden üretilen çığ önleme bariyerleri kullanılacağını bu sistemlerle, çığ tehlikesine erken müdahale imkânı sağlanması hedeflediklerini belirtti.
TÜBİTAK Başkanı Orhan Aydın ise projenin çevre dostu yeni nesil yapı teknolojisi kullanımı ve yüksek teknoloji sensör sistemleriyle, doğayı koruma ve insan güvenliğini artırma misyonunu birleştiren öncü bir çalışma olduğunu vurguladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kötü koku yayılan evden 7 traktör römorku dolusu çöp çıktı
Kar yağışı İstanbul'un barajlarına yaradı!
21 Şubat 2025 İptal İDO-BUDO Seferleri: Hangi Seferler İptal Edildi?
AK Parti'de gözler büyük kongrede! Değişim mesajı ve detayları... Abdulkadir Selvi yazdı
SON DAKİKA HABERİ... Uyarılar peş peşe yapıldı: Aman dikkat! Asıl kar bugün yağacak