İklim krizini yenmek için ne yapılıyor? Türkiye hangi önlemleri alıyor, tehlike ne boyutta?
Kuraklık, gıda krizi, eriyen buzullar, seller, heyelanlar ve dahası... Dünya iklim krizi konusunda alarm veriyor. Peki, Türkiye hangi noktada? Uzmanlar ne öneriyor, yetkililer hangi adımları atıyor? CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun, VİZÖR haberinde İklim Değişikliği Başkanı Halil Hasar ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Kubilay Baştaş'la konuştu.
Seller, yangınlar, hortumlar ve dahası... İklim krizinin etkisi her geçen gün daha çok hissediliyor. Tüm çaba ise dünyanın ısısını 1,5 santigrat derecede tutabilmek.
Peki, Türkiye iklim krizi ile mücadele etmek için ne yapıyor? Su kaynaklarını daha verimli kullanmak önemli başlıklar arasında. Suyun en çok tüketildiği alanların başında ise tarım geliyor. Bunun için hedef planlı üretim. Yani artık her isteyen istediği ürünü istediği yere ekemeyecek. Hangi ürün nerede yetişecek, bu su kaynaklarına göre de bakılıp ekilecek ve ekilecek. Bunun için analiz süreci devam ediyor. Bu plana göre ekimler, eylül-ekim döneminde başlayacak.
Sadece Tarım Bakanlığı değil, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı İklim Değişikliği Başkanlığı da genel politikalar üzerinde çalışıyor.
Bir diğer başlık, fabrikalardan çıkan ve atmosfere zarar veren gazlar. Emisyon azaltımı için teşvikler mücadelede liste başında.
Bu uzun yıllar alan bir süreç. Bu nedenle başta orman yangınları ile mücadelede tedbirlerin artırılması da o listenin başında geliyor.
Ve enerji kaynakları... Su bu kadar kıymetli iken sadece damla sulama değil, uzmanlar artık topraksız dikey tarım uygulamalarının da arttığına dikkat çekiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü