hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İklim krizini yenmek için ne yapılıyor? Türkiye hangi önlemleri alıyor, tehlike ne boyutta?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Kuraklık, gıda krizi, eriyen buzullar, seller, heyelanlar ve dahası... Dünya iklim krizi konusunda alarm veriyor. Peki, Türkiye hangi noktada? Uzmanlar ne öneriyor, yetkililer hangi adımları atıyor? CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun, VİZÖR haberinde İklim Değişikliği Başkanı Halil Hasar ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Kubilay Baştaş'la konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seller, yangınlar, hortumlar ve dahası... İklim krizinin etkisi her geçen gün daha çok hissediliyor. Tüm çaba ise dünyanın ısısını 1,5 santigrat derecede tutabilmek.

    Peki, Türkiye iklim krizi ile mücadele etmek için ne yapıyor? Su kaynaklarını daha verimli kullanmak önemli başlıklar arasında. Suyun en çok tüketildiği alanların başında ise tarım geliyor. Bunun için hedef planlı üretim. Yani artık her isteyen istediği ürünü istediği yere ekemeyecek. Hangi ürün nerede yetişecek, bu su kaynaklarına göre de bakılıp ekilecek ve ekilecek. Bunun için analiz süreci devam ediyor. Bu plana göre ekimler, eylül-ekim döneminde başlayacak.

    Sadece Tarım Bakanlığı değil, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı İklim Değişikliği Başkanlığı da genel politikalar üzerinde çalışıyor.

    Bir diğer başlık, fabrikalardan çıkan ve atmosfere zarar veren gazlar. Emisyon azaltımı için teşvikler mücadelede liste başında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu uzun yıllar alan bir süreç. Bu nedenle başta orman yangınları ile mücadelede tedbirlerin artırılması da o listenin başında geliyor.

    Ve enerji kaynakları... Su bu kadar kıymetli iken sadece damla sulama değil, uzmanlar artık topraksız dikey tarım uygulamalarının da arttığına dikkat çekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow