hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hurda araçlar ekonomiye kazandırıldı.

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Üç yılda 450 bin 985 hurda araç ekonomiye kazandırıldı. Ömrünü tamamlamış araç arındırma ve söküm işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın lisanslandırıldığı hurda metal geri kazanım tesislerinde yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevre ve insan sağlığının korunması için araçlardan kaynaklanan atıkların oluşumunu engellemek bunun için de ömrünü tamamlamış araçlar ile bunlara ait parçaların geri dönüşümünü sağlamaya yönelik çalışmalar başlatılmıştı.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün iş birliği çerçevesinde 2012'de kurulan, çevrim içi veri paylaşımını sağlayan ömrünü tamamlamış araç sistemi ile bu araçların hurdaya ayrılması engelleniyor.

    Bu araçların trafik kaydının silinmesi ve çevreyle uyumlu bertarafının belgelenebilmesi için geçici depolama alanları veya bu tesislerle anlaşmalı teslim yerlerinde, "Ömrünü tamamlamış araç kayıttan düşme ve bertaraf formu" kullanılması zorunlu tutuluyor.

    Bu sayede hurda araçların geri kazanımının takibi de mümkün oluyor.

    Hurda araçların geri kazanımı için Türkiye'de ömrünü tamamlamış araçlar, 81 ildeki 307 noktada sahiplerinden teslim alınabiliyor.

    Ömrünü tamamlamış araç arındırma ve söküm işlemlerini gerçekleştiren bakanlıkça lisanslandırılmış 125 geçici depolama alanı, araçlardan malzeme gerikazanımı gerçekleştiren 25 lisanslı hurda metal işleme tesisi bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sistemdeki tesisler tarafından 2018'de 150 bin, 2019'da 295 bin, geçen yıl 3 bin 128, bu yılın ilk yarısında ise 1542 araç için "Sistem üzerinden araç kayıttan düşme ve bertaraf formu düzenlendi.

    Böylece 2018'den buyana geçen 3 yıllık sürede toplam 450 bin 985 araç hurdaya ayrılarak, lisanslı tesislerde ekonomiye kazandırıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow