HSYK Başkanvekili: "Yargıya güven yüzde 30'lara düştü"
HSYK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, yargıya güvenin yüzde 70'lerden yüzde 30'lara düştüğünü belirterek, "Bu manzarayı bizler ortaya çıkardık. Yargının sopa gibi kullanıldığı, belli amaçlara alet edildiği 93 yıllık Cumhuriyette bir başka dönem yok" dedi. 2007-2013 yılları arasındı "utanç dönemi" olarak niteleyen HSYK Başkanvekili, meslektaşlarının yüreğinde Allah korkusu bulunduğunu söyleyerek, tarafsız davranmalarını istedi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2017-2021 Stratejik Plan Çalıştayı Şanlıurfa'da düzenlendi. Çalıştayda konuşan HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, yargı dünyasının 2007-2013 yıllarını "utanç dönemi" olarak değerlendirdi.
Haşim Kılıç'tan 'şu şucu, bu bucu' tepkisi
"Tarafsızlık için Allah korkusu göndermesi"
"Hakim ve savcıların yüreklerinde Allah korkusu bulunduğunu gördüğünü ve bu nedenle yargının tarafsızlığını hakim kılmaları gerektiğini" söyleyen Yılmaz, şunları söyledi:
"Yüreklerinde Allah korkusunu gördüğüm meslektaşlarım. Sizden rica ediyorum; yargının tarafsızlığını hakim kılalım. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı çok karıştırılan birbirinin yerine geçiriliyor. Yargı bağımsızlığı tarafsızlığından daha önemli, aslında birbirinden o kadar ayrı ki elma ile armut gibi. Bağımsızlık yargının tarafsızlığını teminat altına alan yalnızca güvence sağlayan önemli bir argüman ama yargının olmazsa olmazı değil tarafsızlık anlamında. Tarafsızlık ise yargıçlığın en önemli şartı. Tarafsızlığı düştüğü an hâkimlik ve savcılık görevi düşmüş demektir. Bağımsızlığın bulunmadığı ortamda da yargı var. Bağımsızlık açısından gidilecek yol olduğu zamanda yargı var. İşte Türkiye'de 93 yıllık yargı var. Bunun 1961 yılına kadar olan döneminde yargı kurulları yok. Anayasal bir yargı teminatı yok. Anayasada teminat alınmış bir yargı yok ama Türkiye'de yargı var. 1961 yılına kadar Türkiye'de hakimini seçen ve atamasını yapan, Yargıtay'a üye seçen, daire başkanını seçen Adalet Bakanı tek başına. Yargıtay Başkanı'nı ve Yargıtay Başsavcısı'nı belirleyen Bakanlar Kurulu vali atar gibi atıyor. Yani bugünkü anlamda düşündüğümüz bir yargı bağımsızlığı yok ama gurur duyduğumuz, onur duyduğumuz birçok yargıç bu dönemde yetişmiştir Türkiye'de. Yargı bağımsızlığı olmadan gerçek bir anlamda hukuk devleti olmaz. Bunu kabul ediyorum ama iki kavram karıştırılıyor. Tarafsızlık yok ise hakim ve savcı yok demektir. Adil yargılama için en önemli kavram bağımsız bir yargıdan daha önemli bir kavram tarafsız bir hakim ve savcı. Yargı bağımsızlığı ile tarafsızlık birbirine karıştırılmasın. Tarafsızlık hakimin olmazsa olmazıdır."
MİT TIR'larıyla ilgili 4 savcı ve 2 hakim hakkında inceleme kararı
Atamayla gelen 4 üyeye övgü
2010 referandumuyla HSYK'nın tam bağımsızlığa kavuştuğunu belirten Yılmaz, "HSYK 16 üyesini seçiyor. Geçmişteki HSYK'dan farklı. 4 tane atamayla gelmiş arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızla birlikte çalıştığım için onur duyarım. Bizden daha bağımsız yüreğe ve daha özgür bir beyne sahipler. Hem bu dünyada hem öbür dünyada şahitlik edeceğim. O yüzden bağımsızlık şekilde değil hakim ve savcının yüreğinde, beyninde. Yargının gerçek anlamda tarafsızlığını hepimiz hakim kılalım' dedi.
Adli makinenin işleyişi Peder Bey'in Yargısı'nda
"Kaldıralım bu cenazeyi"
2007'den bu yana yaşanan süreci değerlendiren ve bu süreçte yargıya olan güveninin şu anda yüzde 30 seviyelerinde olduğunun altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:
"2007'den beri yaşadığımız süreç bizi nereye getirdi hepimiz görüyoruz. Güvenilirlik açısından yüzde 70'in altına düşmeyen Türk yargısı bugün yüzde 30'lar seviyesinde. Bu manzarayı bizler ortaya çıkardık. Bizim dışımızda sebepler var muhakkak. Ama asıl sebebi bizleriz. Bugün gazete manşetleri bizlerle dolu. Neyi yanlış yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Yargının sopa gibi kullanıldığı, belli amaçlara alet edildiği 93 yıllık Cumhuriyette başka dönem yok. 2007-2013 utanç dönemini ilk defa yaşıyor Türkiye Cumhuriyeti. Bu kara dönemin izlerini silmek bizim neslimize nasip olacak. Arkadaşlarımın tümüne sesleniyorum, gücünüzü de iyi biliyorum; kaldıralım bu cenazeyi. Başaracak güç bizde. Vicdanınızı özgür kılınız, beyninizi özgür kılınız. Kul hakkının ne olduğunu lütfen unutmayınız. Bizim dinimiz kul hakkını kutsal saymıştır. Gelecek nesle inanılan, güvenilen ve saygın bir adliye teslim edelim."
Yılmaz'ın açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam eden çalıştay pazar gününe kadar devam edecek.
Çalıştaya Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, 20'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Alpcan, HSYK Başkanvekili ve 2'nci Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, HSYK 1'inci Daire Başkanı Halil Koç, HSYK üyeleri Yakup Ata, Hayriye Şirin Ünsal, Turgay Ateş, HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Demir, Şanlıurfa Adalet Komisyon Başkanı Mehmet Yüksek, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, hakimler ve savcılar katıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI TARİHİ VE SAATİ! Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI, gündem maddeleri neler? KRİTİK TOPLANTIDA GÜNDEM ASGARİ ÜCRET!
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?
Estetik ameliyatı sonrası hayatını kaybetmişti... Fenomen Neşe Özkan'ın acılı eşinden flaş açıklama
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!