hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hileli gıdada ölümcül tehlike! İşin uzmanı tek tek anlattı...

    KAYNAKCNN TÜRK

    Bitter çikolatadan şekerlemeye, meyve suyundan pekmeze kadar toplamda 17 üründe cinsel hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç etken maddesi olduğu tespit edildi. Peki, bu etken maddeler sağlığımızı nasıl tehdit ediyor. Tüketiciler neye dikkat etmeli? Detaylar haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    17 ÜRÜNÜN İÇİNDE YASAKLI İLAÇ TESPİT EDİLDİ

    Gıda teröristleri durmuyor. Halk sağlığıyla oynamaya devam ediyor. Doğal ve sağlıklı diye satılan pek çok gıda ürünü tehlike saçıyor. Konu hakkında CNN TÜRK'e konuşan Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Kullanır kullanmaz bir çarpıntı, mide bulantısı, hissizlik uyuşma görülüyor. Bir vaatle piyasada satılıyor. 'Senin sağlık sorunun mu var, gel biz çözeriz.' Ama nasıl çözüyorsun, bitkiyle mi çözüyorsun? Etikette yazmayan ilaç etken maddesini ürünlerin içine koymuşlar, problem bu" dedi.

    Hileli gıdada ölümcül tehlike İşin uzmanı tek tek anlattı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "KULLANILMASI KESİNLİKLE YASAK"

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 Ekim'de açıkladığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesinden her geçen gün yeni detaylar ortaya çıkıyor. Bu ürünlerde tespit edilen ilaç etken maddesinin satışı yasak olan ve cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisinde doktor kontrolünde reçeteyle alınabilen "sildenafil" ve "tadalafil" olduğu belirlendi. Ancak bu maddeler pek çok üründe kontrolsüzce kullanıldı. Gıda Mühendisi Nurten Sırma, takviye edici gıdada ilaç etken maddesinin kullanılmasının kesinlikle yasak olduğunu söyledi. 

    "YÜKSEK DOZDA ALINDIĞINDA ÖLÜME NEDEN OLABİLİR"

    Ürünlerin etiketinde kullanılan etken maddeler yazmıyor. Pek çok kişi çeşitli sağlık sorunlarına iyi geleceği düşüncesiyle bilinçsizce bu ürünleri tüketiyor. Bu ürünlerden yüksek dozda alındığında ölüme kadar götürebileceğinin altını çizen Nurten Sırma, "İlaç dediğimiz şeyin yan etkisi vardır, başka ilaçlarla etkileşimi vardır, hekim reçetesiyle yazılır. Dozu ve güvenlik şartları vardır. Şimdi o güvenlik sahasından aldınız o etken maddeyi macuna, pekmez grubuna, bitki çayına, meyve suyuna, enerji içeceğine koydunuz. Riskli mi, sonuna kadar riskli. İçerisinde ilaç etken maddesi olduğunu bilmeden o ürünlerden birini aldım. Bir, iki kaşık yedim. Kan dolaşımını ani hızlandırdı. İnme riski taşıdı. Kalp krizi riski taşıdı. Yani burada direk insan sağlığına bir kasıt var. Bunu üretim hatası olarak göremeyiz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "TÜKETİCİLER BUNLARA DİKKAT ETSİNLER"

    Tüketicilerin neye dikkat etmesi gerekiyor? Nurten Sırma, "Üzerindeki numarayı gıda güvenliği bilgi sisteminde kontrol etsinler. Sahte bir firma mı, hakikaten Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetleniyor mu bunu kontrol etsinler" uyarısında bulundu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow