hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP'ye tanınan ön savunma süresi 8 Kasım'da doluyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada partiye ön savunma için verilen süre 8 Kasım'da doluyor. Siyaset yasağı istenen kişilerin savunmalarında da sona gelindi. 8 Kasım sonrasında Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihte Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındaki görüşünü sunacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada 8 kasım'da partiye tanınan ön savunma süresi doluyor.

    Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay Başasavcılığı'nın hazırladığı iddianameyi oybirliğiyle kabul etmesinin ardından süreç başlamıştı. İddianamenin partiye tebliğiyle de ön savunma için tanınan iki aylık süre işlemeye başladı. Ancak HDP hukuk komisyonu Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak savunma için ek süre istemişti. AYM'nin kabul ettiği 2 aylık ek süre de 8 Kasım'da sona erecek.

    İddianamede 451 kişi hakkında da siyaset yasağı isteniyor. O kişilere 30 günlük ek ile birlikte tanınan savunma süresi de iddianamelerin tebliğ tarihlerindeki gecikmeler nedeniyle devam ediyor. Ancak çoğunluğu savunmalarını Anayasa Mahkemesi'ne sunmuş durumda. Fakat bu durum 8 Kasım'da partiye tanınan süresinin dolmasının ardından süreci etkilemeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP'nin en geç 8 Kasım'da ön savunmasını AYM'ye vermesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

    Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

    Yüksek Mahkeme, partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow