hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP'li vekiller için savcıların 'zorla getirme' karmaşası

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Dokunulmazlıklar kaldırıldı, milletvekillerine ifade çağrıları da ulaşmaya başladı. Ancak o çağrı kağıtlarının bazılarında dikkat çekici bir değişiklik var. Çağrıya uyulmaması halinde, "zorla getirme tedbiri" uygulanacağına dair ifade bazı çağrı metinlerinde varken, bazılarında yer almadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DEP'li Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak 4 Mart 1994'de Meclis'te gözaltına alınmıştı. Siyasetçilerin zorla gözaltına alınması da tartışma yaratmıştı. Şimdi ise yeni bir süreç var. Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılması sonrasında milletvekilleri için yargı yolu açıldı.

    Demirtaş: 'Bana değil savcılara soruşturma açılsın'

    152 milletvekiline ait 799 dosya savcılıklarda. Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu dosyalar işleme kondu. Savcılar da dokunulmazlıkları kaldırılan vekilleri tek tek ifadeye çağırmaya başladı.

    HDPli vekiller için savcıların zorla getirme karmaşası

    İlk çağrılar da HDP'lilere ulaştı. Ancak o çağrıların bazılarında dikkat çeken bir değişiklik var. Aslında Ceza Muhakemeleri Yasası'na göre, ifadesi alınması istenen kişi resmi bir çağrı kağıdı ile savcılığa davet ediliyor. Davette de gelmemesi halinde de zorla getirileceği belirtiliyor. Ama aralarında HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu HDP'li vekillere ulaşan davetiyede, zorla getirme ifadesi yer almadı. 7 gün içinde ifade için ilgili savcılığa gitmeleri istendi. Ama eş başkanlardan Figen Yüksekdağ'a giden davet metninde zorla getirme ifadesi yer aldı. Bu durum da savcılıklar arasında yöntem birliği olmadığını ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş: 'Savcılar davetiye göndermesin, gelmeyeceğiz'

    Peki o davetiye sonrasında nasıl bir yol izlenecek? Zorla getirme ifadesi olmayan çağrıdan sonra aksi yönde yeni bir davet olmazsa, savcılıklar, zorla getirme tedbirine başvurmayacak. Çağrıya uymayan vekiller hakkında ifadelerini almaksızın dava açabilecek ya da takipsizlik kararı verebilecek. Dava açılan vekiller hakkında da gerek görülürse mahkemeler tarafından tutuklama kararı verilebilecek.

    İlk davetiyelere ilişkin HDP'lilerin kararı ise ortak. Demirtaş ve diğer HDP'liler, ifade vermeye gitmeyecek. Tek bir metin üzerinden ortak savunma gönderilecek.

    HDPli vekiller için savcıların zorla getirme karmaşası

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow