Hayvan hakları yasası yeni yılda Meclis'e geliyor
Uzun süredir beklenen hayvan hakları yasası yeni yılda Meclis'e geliyor. Açıklamayı Meclis Başkanı Mustafa Şentop yaptı. Yeni düzenlemeyle hayvana eziyet suç kapsamına alınacak, petshoplara hayvan satış yasağı getirilecek. Fayton kullanımına son verilmesi de öngörülüyor.
OCAK AYINDA MECLİS GENEL KURULU'NA GELECEK
Hayvanseverlerin uzun süredir beklediği hayvan hakları yasası Meclis'e geliyor. Yeni yılda Meclis'in ilk gündemlerinden biri hayvan hakları yasası olacak. Açıklamayı Meclis Başkanı Mustafa Şentop yaptı.
Hürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekirge'ye bilgi veren Şentop, hayvan hakları yasası ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu'nun uzun süredir üzerinde çalışılan raporunu tamamladığını hatırlattı. Şentop, "STK'lar arasında anlaşmazlıklar olduğu için rapor süreci devreye girmiş, gecikme olmuştu. Şimdi hazır" ifadelerini kullandı. Yeni yıla bu görüşmelerle gireceğiz diyen Şentop, hayvan haklarına ilişkin değişikliklerin yasalaşması temennisinde bulundu.
CEZALANDIRMADA SAHİPLİ-SAHİPSİZ AYRIMI BİTECEK
Peki bu değişiklikler neler? Buna göre, hayvana acımasızca eziyet ve hayvan öldürme, hayvanların cinsel istismarı suç kapsamına alınacak. Hayvanlara yönelik işlenen fiillerin cezalandırılmasında da değişiklik var. Sahipli sahipsiz ayrımı kaldırılacak.
Adalar'daki fayton sorunu çözülecek. Elektrikli ulaşım araçlarının kullanılmasına başlanacak, fayton yasaklanacak. Hayvanların petshoplarda bir ürün gibi satılması yasaklanacak, ülkeye kaçak yollarla hayvan sokulmaması için sıkı denetimler gelecek.
BELEDİYELERE BÜTÇE ZORUNLULUĞU GETİRİLECEK
Belediyelerin bütçelerini yaparken bütçenin belirli bir kısmını hayvanların korunması ve bakımı için ayırması zorunlu hale getirilecek. Hayvan dövüştürme, bahis oynatma katalog suçlar kapmasına alınacak. Kat mülkiyet kanununda yapılacak revizyon ile apartman yönetimleri kedi, köpek beslenemez yasağı koyamayacak.
APARTMANLARDAKİ KEYFİ KISITLAMALAR KALDIRILACAK
Ayrıca, üzerinde kayıtlı olan ve çevreye sorun yaratan hayvanların önlemini almayan, sahipli hayvanını sokağa atana ceza verilecek. Hayvan bakılan ortamların asgari standartlarının belirlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuat çalışması yapacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da 110 Milyon Euroluk Vurgun!
Türkiye’de Geçen Yıl 937 Bin Bebek Doğdu: En Popüler Bebek İsimleri Belli Oldu | Son Dakika
Türkiye Uzayda Tarih Yazıyor: Yerli Uydu ve Fırlatma Aracıyla Geleceğe Adım
Salmonella Tehlikesi: Gıda Güvenliği Hayati Önem Taşıyor
43 ilin geçiş noktasında 'yarıyıl' yoğunluğu: Akın akın gittiler!