hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hava aracı testleri yapay zeka ile azaltılacak

    KAYNAKCNN TÜRK

    Milli muharip uçak başta olmak üzere, insansız hava araçları ve Türkiye’nin helikopter projelerini yürüten TUSAŞ önemli bir çalışmaya daha imza attı. Hava aracı malzeme testlerinde yapay zeka temelli bir kabiliyeti daha millileştirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Havacılık Uzay Sanayii TUSAŞ’da yapay zeka kullanarak ürünlerin parçalarına ait gerçekleştirilen testlerle önemli bir başarıya imza attı. Hava aracı yapısal bileşenlerine uygulanan yorulma testlerini yüzde 70 oranında azaltmayı başardı.

    TUSAŞ bunun yanı sıra dijital ikiz teknolojisini de devreye aldı. Bu sayede malzemenin ömrü test aşamasında tespite dilebilecek. Böylece zaman tasarrufuna ek olarak insan kaynağının da etkin kullanımı sağlanacak. Test esnasında ortaya çıkan hurda malzemesini düşüren bu uygulama ile test esnasında oluşan enerji tüketimi de azaltılacak.

    Dijital ikiz teknolojisini de devreye alacak olan TUSAŞ, test başladığında ürünün sanal ortamda tasarlanan ikizini de teste sokacak. Buralarda elde edilen test verileri ile hangi alanların ne kadar yorulacağı daha önce tespit edilecek. Bir başka ifadeyle havacılık ürünlerinde kullanılan parçaların ömrü tahmin edilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow