Haşim Kılıç emekli olduktan sonra ilk kez konuştu
Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç İstanbul'da düzenlenen Hukuk Devleti Konferansı'nda Ankara'daki katliam ile ilgili konuştu. Siyaset kurumlarının barış dili yerine gerilim dili kullandığını söyleyen Kılıç, kimlik siyasetinin siyasi gerilimi arttırdığını belirtti.
Haşim Kılıç'ın konuşmasından satırbaşları:
En büyük hasarın, hukuk güvenliği alanında yaşandığı açıktır. Hukuk güvenliğinin sorunlu olduğu bir iklimde , toplumsal birlik ve barış sürecinin üretilmesi düşünülemez. Bu gerilim ve kutuplaşma toplumun ana kütlesinde henüz ''ayrışmaya'' dönüşmemiştir.
Sağduyu sahibi toplum kesimlerinin sunduğu bu şansı ıskalamasının mevcut hasarı daha da ağırlaştıracağı kuşkusuzdur. Türkiye sevdası olan her bireyin, sıfatı ve konumunu düşünmeden bu şansa destek vermek zorunluluğu vardır. Siyasi partilerimizin çok değerli yönetici ve mensuplarına bir çağrıda bulunmak istiyorum. Siyasi partiler vazgeçilmez değerlerimiz, her toplumsal sorunumuzun çaresi ve çözüm kapısıdır. Bu kapılar kapanırsa demokrasi dışı güçlerin kapılarını açmış olursunuz. Toplumun dini, etnik ve mezhebi değerlerini ve kimliklerini siyasetten uzaklaştırmanız gerilim kaynakları olan bu değerlerin kin ve nefret kültürüne dönüşmesini engellemiş olacaktır. Bunları gerçekleştirdiğinizde sizler yücelirken, toplumun birarada yaşama iradesinin güç kazanacağı açıktır.
Saadet - Büyük Birlik ittifakından Haşim Kılıç'a adaylık teklifi
Anayasa Mahkemesi'ndeki gergin törenden kareler
''Sessiz kalmak utancını yaşamamak için...''
Toplumdaki düşünce ve görüş sahiplerinin bunları ifade etme konusunda endişe ve kaygıları gittikçe büyümektedir. Esasen bu konuda söylenmeyen kalmadı. Ama sessiz kalmak utancını yaşamamak için bir kez daha vurgulamak istiyorum.
Çoğulcu demokratik sistemlerde farklı düşünce ve inanç sahiplerinin sesli yaşaması genel kuraldır. Kuşkusuz terör, şiddet, şiddete çağrı, ve hakaret gibi eylemler bu esasın dışında olup asla hukukun koruması altında görülemez. İnsanı insan kılan, düşüncesi ve taşıdığı inançları olduğuna göre, bu değerleri hukuk devletinin güvencesi altında evrensel standartlara uygun şekilde yaşaması doğal insan hakkıdır.
Siyaset dünyasında yaşanan olumsuzluklar, basın dünyasında da aynen yaşanmakta,farklı düşünenler ve en masum eleştiri sahipleri ''hainlik'' suçlamasıyla linç edilmektedir. Gazetecilerin kamu adına yaptıkları görev ve düşüncelerini ifade etme nedeniyle, işlerine son verilme yada cezalandırılma korkusu altında kimyalarının bozulduğu yaşanan gerçeklerdir.
Yapılan bu toplantının ülkemiz için hayırlı ve bereketli olmasını dilerken, hukuk güvenliğinin sağlandığı, insan onurunun yüceltildiği, barış içinde farklılıkların sbir arada yaşadığı aydınlık bir Türkiye'de buluşmak dileği ile saygılarımı sunuyorum.
Haşim Kılıç, İstanbul'da katıldığı etkinlik sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Siyasete girip girmeyeceği sorulan Kılıç, "Ben şu an da ülkeye hizmet etmenin sadece siyasi partilerle olacağına inanmayan birisiyim. Şüphesiz ki siyasi partileri küçültme veya itibarsızlaştırma anlamında söylemiyorum. Siyasi partiler bu ülkenin vazgeçilmez değerleridir. Siyasi partiler sorunların çözüm merkezidir" dedi.
Kılıç, "Ancak ben şu anda Anayasal Adalet Platformu adı altında ülkemize hizmet etmek üzere hukuksal sorunların, ülke meselelerini inceleyen, araştıran, analiz eden bir merkez oluşturmaya çalışıyoruz. Bundan sonra hizmeti o çatı altında yürütmeye çalışacağım. Şu an herhangi bir siyasi proje gözükmüyor. Dolayısıyla siyasi rakip olarak ortada gözükmeyeceğim. Dün, benim bir siyasi partiye bayrak açtığım değerlendirmeleri yapıldı. Ben öyle bir kulvarda değil, bu ifade ettiğim platform içerisinde devam edeceğim" diye konuştu.
Ankara'daki saldırıya yönelik soruşturma
Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili haberlere yayın yasağı getirilmesi konusunda görüşleri sorulan Kılıç, "Devam etmekte olan bir süreç var. Yani bu süreçte şaşananlar, olaylar nedir yakından bilmediğim için salt hukuk kurallarıyla değerlendirilerek burada hukuksuzluk var ya da yok şeklinde bir sonuca varmanın çok da doğru olmayacağına inanıyorum. Ama bu konuda veriler ortaya konursa değerlendirmesi yapılır" dedi.
Haşim Kılıç, "Soruşturmanın sağlığını bozmama kaydıyla değerlendirmeler yapılabilir ama soruşturmayı yanlış yönlere sevk edecek, soruşturmanın etkinliğini azaltacak bir takım değerlendirmeler yapılması şüphesiz ki kamu yararı adına çok da arzu edilmez. Ben mevcut şartlar içinde önümüzde bir takım veriler olursa değerlendirme yapabileceğimi söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.
"Sessiz kaldığım konusundaki eleştirileri hak etmiyorum"
Anayasa Mahkemesi başkanıyken sessiz kaldığı eleştirilerine cevap veren Kılıç, "Yargı organları içerisinde özellikle bizim kuruluş yıldönümlerinde Türkiye'deki olan olayları değerlendiren, düşüncesini en net ve belki de bir kesimi rahatsız edecek biçimde açıklayan bir yargı başkanı olarak bildiğini düşünüyorum. O nedenle sessiz kaldığım konusundaki eleştirileri hak etmiyorum" dedi.
7 kanalın platformlardan çıkarılması
7 kanalın platformlardan çıkarmasıyla ilgili soruya cevap veren Kılıç, "Bu konuda RTÜK'ün verdi bir karar var. Bu değerlendirmenin isabetli olduğunu ifade edebilirim. Her şey ortada"
Haşim Kılıç, "Anayasa'da ifade özgürlüğünün ne şekilde kısıtlanacağı, haber alma özgürlüğünün ne şekilde engelleneceği açıkça belirtilmiştir. Bu şartları taşımayan her şey şüphesiz ki hukuksal olarak nitelendirilemez. Ben olayı böyle değerlendiriyorum" şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: Meteoroloji’den turuncu kod uyarısı: Antalya’da eğitime ara verildi
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!