hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hangi araç ne kadardan satılacak?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Özel Tüketim Vergisi matrahında değişikliğe gidildi. Bu değişiklik araç fiyatlarına da yansıdı. Peki, hangi araçlar ne kadardan satılacak? CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu, İMAS Başkan Yardımcısı Görkem Konu'ya sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel tüketim matrahında yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yüzde 45'lik ÖTV diliminde yer alan araçların matrah limiti 85 bin liradan 92 bin liraya, yüzde 50'lik ÖTV dilimindeki matrah limiti 130 bin liradan 150 bin liraya yükseltildi. Peki, bu değişiklik araç piyasasına nasıl yansıdı? Hangi araçlar kaç liradan satılacak? CNN TÜRK'e konuşan İMAS Başkan Yardımcısı Görkem Konu, "Vergisiz fiyatı 150 bin lira olan bir araç, daha önce yüzde 80'lik dilimde olduğu için rakam KDV ve ÖTV eklendikten sonra 318 bin 600 liraya geliyordu. Şimdi yüzde 50'lik dilimde 265 bin 500 liraya geliyor. Dolayısıyla aracın fiyatı yaklaşık 53 bin lira düşmüş oldu. Karar 1600 CC'ye kadar olan araçlar için geçerli" dedi.

    Kararda elektrikli otomobillerin ÖTV diliminde de değişikliğe gidildi. Görkem Konu, "Elektrikli 1600 CC ile 1800 cc araçlarda da bir güncelleme oldu. Oradaki artışlar biraz daha fazla. Yüzde 50'lik dilimde 135 bin lira olan rakam 170 bin liraya çıkartıldı. 361 bin lira olan araç 300 bin 900 liraya düştü. 60 bin liralık bir fiyat düşmüş oldu" diye konuştu.

    Söz konusu araçlarda uygulanan yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 80'lik ÖTV dilimleri ise korundu. Yapılan matrah değişikliği ile sıfır araç satışının artışı beklenirken, ikinci el piyasasında da hareketlilik yaşanması bekleniyor. Görkem Konu, "İlk etapta eldeki araçların çıkması biraz sıkıntı olacaktır sektörde. Ama o araçlar satıldıktan sonra fiyatların düşmesi ile ikinci elin de hareketleneceğini, orada da olumlu yansıyacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow