hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güneş panellerine talep arttı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Elektrik fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 127 artış kaydetti. Bu durum vatandaşı ve sanayiciyi kendi enerjisini üretmeye yöneltti. Özellikle güneş panellerine ilgi bir hayli arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güneş enerjisi sistemi, kolay kurulumu ile hem evlerde hem de işletmelerde ilk tercihlerden biri. CNN TÜRK'e konuşan GÜYAD Üyesi Evren Evcit, "Son artan fiyatlarla birlikte, elektrik fiyatları özellikle ihracat yapan sanayici için önemli bir maliyet kalemi haline geldi. Çok ciddi bir talep artışı yaşıyoruz. Solar santral yaptığınız zaman çatınıza, elektrik fiyatınızı sabitliyorsunuz. Şu anda bu sanayicinin bir numaralı gündem maddesi. Enerjinin maliyeti sıfır. Çünkü güneş bedelsiz bir kaynak. Karadeniz haricinde her yerde rahatlıkla kurulabilir. Tamamen çevreci. Hiçbir negatif kaynağı olmayan, doğamızı koruyan bir kaynak" dedi.

    "MALİYETI AVANTAJLI, MASRAFI YOK, TEMİZ ENERJİ"

    Peki, güneş panelinin kurulumu ne kadara mal oluyor? Evren Evcit, "1 kilovatlık kurulum evlerde yaklaşık 1000 dolar. Bir evin ihtiyacı 3 kilovat deseniz, 3 bin dolarlık maliyetle enerji üretip tüketebiliyorsunuz. Endüstriyel tesislerde boyu biraz daha büyük olduğu için 600 dolara geliyor kilovatları" diye konuştu.

    "GÜNEŞ PANELİ İLE ELEKTRİK 5 YILDAN SONRA BEDAVA"

    Sistem 40 yıl boyunca aktif bir şekilde çalışabiliyor. Kurulum için harcanan masraf ise İlk yıllarda telafi ediliyor. Evren Evcit, "40 yıllık faydalı ömrün 5 yılı kendine çalışıyor. 35 yılda da size bedelsiz enerji üretiyor. Çatı orada durduğu sürece bedelsiz enerji üreten bir sistem" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güneş enerjisi sisteminin maliyet ve çevreye katkı anlamında avantajları da bir hayli fazla. "Bedelsiz bir üretim tesisi. Bunun dışında ürettiğiniz yerde tüketiyorsunuz. Herhangi bir kablo kayıpları, transmisyon hatları gibi şeyleri inşa etmenize gerek yok, temiz enerji" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow