hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gözler EUROFIGHTER'da! Erdoğan-Scholz görüşmesinden ne çıkacak?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye’ye yönelik tehditlerin artacağı, bu nedenle savunma gücünün üst seviyeye çıkarılması gündemdeyken, bugün önemli bir görüşme var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşecek. Bu görüşme EUROFİGHTER uçaklarının alımı açısından önemli bir görüşme olacak. O uçaklarla ilgili süreç nasıl işliyor ve görüşmeden ne bekleniyor? İşte detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Almanya'dan EUROFİGHTER uçaklarının Türkiye’ye satılması için olumlu sinyaller geldi. Türkiye'nin F-16 süreci ile birlikte EUROFİGHTER uçaklarının alımı sürecini yürütüyor. EUROFİGHTER uçaklarını üreten-satan, Almanya-İngiltere-İtalya ve İspanya ortaklığından oluşan bir konsorsiyum var. 

    Türkiye’ye satış konusunda İtalya, İngiltere ve İspanya olumlu, Almanya ise son döneme kadar satışa sıcak bakmıyordu. Almanya'nın olumlu yaklaşımı ile EUROFİGHTER'lar için teknik görüşmelerin yapılmasına onay verildi.

    Uçakların bakımı, pilotlara verilecek eğitime dair görüşmeler sürerken, bir sonraki adımın artık alım süreci için onay olması beklentisi yüksek görünüyor. Bu süreçte gözler önemli bir ziyaret, önemli bir görüşmeye çevrildi.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz görüşmesinde EUROFİGHTER'ın gündeme gelmesi bekleniyor. Alman Başbakan Scholz’un alımı prensipte onaylayacağı ifade ediliyor.

    Scholz'un ziyareti öncesi bu uçakların Ege'de Yunanistan'a ve Suriye'de PKK’ya karşı kullanılmaması şartı ile verilebileceği yönünde iddialar gündeme getirildi. Şart öne sürüldüğü iddialarını Milli Savunma Bakanlığı yalanlamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu iddiaların Almanya'da olumsuz algı üretmeye çalışan bir kesim tarafından dillendirildiği vurgulanıyor. Ankara’da Almanya’daki seçim sürecinde EUROFİGHTER konusunun siyasete malzeme olmaması için yılbaşından önce konunun çözülmesi beklentisi yüksek görünüyor.

    Anlaşma sağlanırsa 40'a kadar uçak alımı söz konusu olacak. Parti gelecek olan bu uçaklar ilk aşamada İngiltere'de üretilip Türkiye'ye gönderilecek. Alınacak uçak sayısı maksimum 40 olacak. Bugün onaylansa 2-3 yıl içinde ilk parti EUROFİGHTER alınabildiği, pilotların da 1 yıl içinde hazır olacağı ifade ediliyor. EUROFİGHTER’in ortalama 5-6 milyar euroluk bir maliyetinin olacağı belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow