Gıdada ‘temiz iller’ listesi!
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş yapılan ürün ve firma listesi günden güne yenileniyor. Bugüne kadar 62 ilde taklit tağşiş yapıldı. Ancak bu kez temiz iller listesi yayınlandı. 19 ilde hileli ve sağlığa zararlı gıda üretimi yapılmadığı belirlendi.
Gıdada taklit ve tağşişle mücadele sürüyor. Liste her geçen gün güncelleniyor ve yeni ürünler ekleniyor. Türkiye genelinde 62 ilde hileli ürün üreten firma tespit edildi.
Bu kez taklit tağşiş yapan firmalar değil, bu konuda hiçbir vakaya rastlanmayan yani temiz iller listesi yayınlandı.
Listede aralarında Ağrı, Kars, Ardahan, Kastamonu, Artvin, Nevşehir ve Bingöl’ün de bulunduğu 19 ilde hileli ve sağlığa zararlı gıda üretimi yapılmadığı belirlendi. Gıda güvenilirliği konusunda örnek teşkil eden bu illerin daha çok geleneksel üretimin yapıldığı iller olması da dikkat çekti.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bugüne kadar yaptığı denetimlerde, 62 farklı ilden toplam 189 firma, sağlığa zararlı maddeler içeren ürünler nedeniyle 'Kırmızı Liste'ye alındı. Ayrıca, taklit veya tağşiş yaparak tüketiciyi aldatan 963 firma da 'Turuncu Liste'de yerini aldı.
Yapılan denetimlerde, en sık hile yapılan ürünlerin başında zeytinyağı, sucuk ve süt ürünleri geliyor. Özellikle zeytinyağına başka yağların karıştırılması, sucukta et oranının düşük tutulması ve süt ürünlerinde katkı maddelerinin kullanılması gibi usulsüzlükler dikkat çekiyor. Bu tür hileler, tüketici sağlığını tehdit ederken, gıda güvenilirliğini de zedeliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
12 MART MESAJLARI: İstiklal Marşı'nın Kabulü Resimli, Anlamlı, Şiirli, Duygusal İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'u Anma ve "Allah Bir Daha Bu Millete İstiklal Marşı Yazdırmasın" Mesajları!
Heyelanda evi metrelerce sürüklendi! 'Çatlak dahi yok'
2 aylık evlilik korkunç sonla bitti! Eşini vahşice katletti: Tarifsiz acı...
İstanbul'da 12 ilçede organize suç örgütü operasyonu: Kalem görünümlü silah, uzun namlulu tüfek, tabanca
Sıcaklık 20 dereceyi buldu, sahiller doldu