hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gelecekteki yeni tehlike: Alzheimer | Video

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Sağlık Bakanlığı "Alzheimer ve diğer demans hastalıkları klinik prokolü" Hazırladı. Protokol gelecekteki yeni tehlikenin Alzheimer hastalığı olduğunu ortaya koydu. Buna göre 65 yaş üstünde her 100 kişiden 8'inde Alzheimer var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Protokole göre Türkiye'de yaklaşık 800 bin demans hastası bulunuyor. Bu hastaların 300-600 bini ise Alzheimer hastası. Üstelik 30 yıla kadar ülkede en önemli sağlık sorununun alzheimer olabileceği belirtiliyor.

    Demans'ın zihnin yitirilmesi anlamına geldiği ifade edilen protokolde, Alzheimer hastalığı ve diğer demansların günümüzde tüm dünyada demansla yaşayan yaklaşık 40-50 milyon insan ile büyük ve artan bir küresel sağlık sorunu olduğu kaydedildi.

    Alzheimer hastalığı bunama yapan hastalıklar içinde en sık izlenen bozukluk olduğu belirtilen protokolde bunun nedeni olarak yaşlanma faktörü gösterildi. 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde Alzheimer hastalığı görüldüğü hatırlatıldı. 21. Yüzyıldan hastalığın görülme sıklığının daha da artması beklendiği konusunda uyarıda bulunuldu.

    Uluslararası Alzheimer Hastalığı Derneğinin raporuna göre 2018'de dünyada 50 milyon civarında demanslı hasta olduğu tahmin ediliyor. Eğer tedavi ve önleme konusunda gelişme olmazsa 2030'da bu rakam 82 milyona, 2050'de ise 152 milyona yükselmesi bekleniyor. Demans dünyada en sık beşinci ölüm nedeni. Bu hastalara harcanan para ise yılda 1 trilyon dolara yaklaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkemizdeyse 2018'de 65 ve üstündeki yaştaki kişilerin toplam nüfus içindeki oranı yüzde 8,8 idi. Bu oranın 2023'te yüzde 10, 2030'da yüzde 13, 2060'da yüzde 22 ve 2080 yılında yüzde 25 civarında olması bekleniyor. Yaşlı nüfus arttıkça, hastalığın görülme oranının da artacağı tahmin ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow