hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gazze’deki hastane saldırısını kim yaptı? Eray Güçlüer Tarafsız Bölge’de yorumladı

    İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 12. gününde de devam ederken, Al-Ahli Arab Hastanesi’ne yapılan saldırı sonucu resmi kaynaklara göre 471 kişi hayatını kaybetti. Peki saldırı nasıl gerçekleşti, İsrail’in iddia ettiği gibi Hamas güçlerinin bu saldırıyı gerçekleştirme gücü var mı yoksa İsrail yaptığı katliama bir kılıf mı uydurmaya çalışıyor? Akademisyen ve ASAM Uzmanı Dr. Eray Güçlüer, Tarafsız Bölge’de değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akademisyen ve ASAM Uzmanı Dr. Eray Güçlüer'in açıklamaları şu şekilde;

    Şu noktadan bir roket çıktığında İsrail Demir Kubbe sistemi mutlaka bunu algılar. Anında algılar. Yaklaşık 100 metre civarı yükseldiği anda bunu algılar. Algıladığı an bu nereye düşecekti diyor? İsrail’e diyor değil mi? Şu rotayı milisaniyeler içerisinde tespit eder. Düşeceği yerin İsrail olduğunu anladığında da buna karşılık olarak füzesini ateşler. Bir roketin arıza yapıp düşmesi genellikle şöyledir. Bu roketler genellikle iki emniyet kademesine sahiptir. Yani patlayabilmesi için belli bir ivmeye çıkmalıdır. Yani bu kadar kısa bir mesafede bu ivmeyi bulamaz. Mesela havan topuyla biz Güneydoğu’da çok karşılaştık. Barut hattı yanıyordu veya teknik bir sorun oluyordu. Kısa bir mesafeye düşüyordu ama ivme alamadığı için patlamıyordu. Yani dost unsurlara bir zararı olmuyordu. Dolayısıyla bunlar da yine bu emniyet sistemlerine sahip. Bu kadar kısa mesafeden bir arıza sebebiyle tam yükseliş alamadan, tam ivmeyi de alamaz. Dolayısıyla bunun patlaması mümkün değil efendim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazze’deki hastane saldırısını kim yaptı Eray Güçlüer Tarafsız Bölge’de yorumladı

    Bir bomba patladığında nasıl bir duman çıkar? Siyah bir duman çıkar. Burada beyaz bir duman çıkıyor dikkat edin ve bir noktasal değil doğrusal. Duman, beyaz. Beyaz demek fosfor demek. Bu çok açık. Fosforun özelliği patlayıcıyla birleştiğinde yatay bir yangın çıkarır. Çünkü fosfor birbiri üzerine akarak yayılır. Bu şu anlama geliyor. Bu tür fosfor karıştırılmış patlayıcılar uluslararası hukukta yasaklanmıştır. Çünkü fosfor yanınca tükenene kadar söndürülemez. Bu teknolojiye yani fosforla patlayıcı kombinasyonu için özel bileşikler lazım. Mk-80’le başladı Mk-84’e kadar çıkarıldı bu bomba tipi, onların güçlendirilmiş versiyonu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow