hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gaffar Okkan'sız 20 yıl... Gaffar Okkan kimdir?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Bugün, hain bir saldırı ile şehit edilen Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın 20'nci ölüm yıl dönümü. Diyarbakırlılar Gaffar Baba'larını unutmuyor. Adı, ilkeleri hala yaşatılıyor. İşte Gaffar Okkan'ın 49 yıllık hayatının özeti ve Diyarbakır'a, Diyarbakırlılara kattıkları...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GAFFAR OKKAN KİMDİR?

    Görev için gittiği bir kentin ağabeyi, kardeşi, babası olmuştu kısa sürede. Ne güler yüzünü, be de muhabbetini esirgerdi memleketi gibi sahiplendiği Diyarbakırlılardan. Kadının da yanındaydı, yaşlının da, öğrencinin de. Ta ki hain bir pusuya düşürülene kadar.

    İZMİR, ESKİŞEHİR, KARS VE DİYARBAKIR'DA GÖREV YAPTI

    30 Eylül 1952'de Sakarya Hendek'te doğdu Ali Gaffar Okkan. İlköğretim eğitiminin ardından büyük ilgi duyduğu polisliği yapabilmek için polis kolejine girdi. Ardından polis akademisi geldi. Mezun olduğu 1973 yılında ise İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne komiser yardımcısı olarak atandı. Araya bir de siyasal bilgiler fakültesi kamu yönetimi lisansı da ekledi.

    Kentte birçok birimde görev yaparak komiserliğe yükselen Okkan, 1983'te Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. 2 yıl sonra da şube müdürlüğüne terfi etti. Hızla yükselen kariyerinde Eskişehir ve Kars'ta da görev yaptı. 18 Kasım 1997'de ise PKK ve Hizbullah terörü ile mücadele edilen Diyarbakır'da il emniyet müdürü olarak göreve başladı. Burası Okkan'ın görev hayatında çok önemli bir yer edinecekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KADIN POLİSLER İLK KEZ ONUN EMRİYLE TRAFİĞİ YÖNETTİ

    Okkan, hem kentte hem de emniyet teşkilatında ilk sayılabilecek birçok adım atmıştı kısa sürede. O güne kadar kentte aktif göreve katılamayan kadın polisler, Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle trafiği yönetti. İki küçük otomobil alan Okkan, mavi-beyaz renklere boyattığı otomobillerde ikişer kadın polis görevlendirdi. Bir otomobil kayıp çocukları toplayıp ailelerine teslim ederken, diğeri ise yürümekte zorlanan yaşlıları gidecekleri yerlere taşıdı.

    Okkan da Diyarbakırlılarla iç içeydi. Dertlerini dinlemekle kalmıyor, iletişim kurabilmek için telefon numarasını bile çekinmeden veriyordu. Sokakta çalışan çocukları eğitime, spora yönlendirdi. Hatta Diyarbakırspor'un Süper Lig'e yükselmesi için uğraş verdi. Dönemin yönetimi de onu onursal başkan ilan etti.

    Ancak diğer yandan yoğun bir şekilde terörle mücadelesi de sürüyordu. Türkiye'de faaliyet gösteren Hizbullah'ın kurucusu Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul'da villasına yapılan baskında büyük rolü vardı. PKK ile de mücadele ediyordu. Kentte teröristlere göz açtırmıyordu. Huzurun sembolü olmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BERABERİNDEKİ 5 POLİS İLE BİRLİKTE ŞEHİT DÜŞTÜ

    24 Ocak 2001'de emniyet binasından çıkmış, valilik binasına ilerliyordu. Saat 17.40 sularında Sezai Karakoç Bulvarı'nda kurulan pusuda, 49 yaşında şehit oldu. Beraberindeki polisler Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy da hain saldırıda şehit düştü.

    Evli ve iki çocuk babası olan Okkan, yaptıklarıyla hem Diyarbakırlıların hem de tüm memleketin sevgi ve saygısını kazandı. Şehadetinin ardından adı yeni doğan çocuklara verilerek ölümsüzleşti.

    Okkan, şehadetinin yıl dönümlerinde hem Sakarya'daki kabri başında hem de şehit düştüğü Diyarbakır'da özlemle anılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow