hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eylül ayında kira zam oranı ne oldu? Sözleşme yenileyecekler neye dikkat etmeli? | VİDEO HABER

    KAYNAKCNN TÜRK

    Enflasyon açıklanması ile eylül ayı kira artış oranı belli oldu. Bu ay kira sözleşmesini yenileyecekler nelere dikkat etmeli? CNN TÜRK Muhabiri İlayda Karaca, ile aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz detayları şu ifadelerle aktardı;

    2024 enflasyon verisi en son ağustos ayında 2,47 üzerinden netleşmiş oldu. Takip eden aydan itibaren kira zamları yapılıyorsa bunun ile ilgili yasal mevzuatımız 6098 sayılı borçlar hukuku üzerinden ilerliyor. Kiralarla ilgili bir hesaplama şeklimiz var ve yasadan geliyor.

    12 aylık enflasyon verisinin ortalaması üzerinden değerlendiriliyor. Dolayısıyla TÜİK tarafından Ağustos 2023 ve Ağustos 2024 ortalamasına bakıldığı zaman yüzde 64,91 ile netleşmiş oldu.

    Örnek olarak;

    Mevcut kira bedeli 19 bin TL, enflasyon verisi üzerinden 12 aylık ortalama yüzde 64,91 ise 19 binin yüzde 64,91’i 12 bin 333 TL bir fark gelmesi lazım. Dolayısıyla topladığımız zaman 31 bin 333 TL oluyor.

    Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Yasal prosedürde kanun koruyucu diyor ki; 12 aylık enflasyon ortalaması en üst rakam olabilir. Kira kontratıyla ilgili daha alt bir rakam yazıldıysa, dolayısıyla buna riayet edilmesi lazım. Rakamın bunun üzerine çıkmamasıyla alakalı bir sınır konulmuş. Buradaki sınırda hem kiracı hem de kiraya vereni koruduğu söylenebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MESKEN VE İŞYERİ FARKLI MI?

    Hayır. İkisinde de 12 aylık ortalama TÜFE verisi üzerinden değerlendirilir.

    KİRACI-MAL SAHİBİ ARASINDAKİ HUKUKİ SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

    Yasalar doğrultusunda 1 Eylül 2023’ten itibaren Arabuluculuk Komisyonu devreye girdi. Bir arabulucuya gitmeden mahkeme sürecine girilmiyor. Zorunlu tutuluyor. Arabulucu vasıtasıyla hem kiracı hem mal sahibi bir araya geliyor. Anlaşmazlık olursa mahkemede devam ediliyor. Tespit davası için minimum 5 yıl, tahliye davası için minimum 10 yıl gerekiyor. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow