Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş: "F-4 kazalarının nedeni oluşan eğitim zaafiyeti"
Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Konya'da eğitim uçuşu sırasında düşen F-4E 2020 uçağıyla ilgili CNN TÜRK yayınında değerlendirmelerde bulundu. Daha önceki kazalarda da aynı tipteki uçakların düşmüş olması üzerine başlayan sorgulamalara da yanıt veren Karakuş, F4 uçaklarının 2030 yılına kadar uçabilecek nitelikte fevkalade iyi uçaklar olduğunu belirtti ve kazalarla ilgili pilotların eğitim düzeyine işaret etti. Karakuş, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarla Hava Kuvvetleri personelinin hapishaneye girmesi, Hava Kuvvetleri komuta kademesinin 5 dönem değişikliğe uğraması ve TSK'da mecburi hizmet seviyesinin 15 yıldan 10 yıla indirilmesinin eğitim zaafiyeti yarattığını söyledi.
CNN TÜRK yayınında yaşanan kazaya ve F-4 tipi uçaklara ilişkin değerlendirmelerde bulunan emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, F4E'nin en yeni model olarak imal edildiğini belirterek, pilotların paraşütle atladığını ancak buna rağmen şehit olduklarını dile getirdi. Karakuş, "Dönüşlü bir şekilde paraşütle atlarsanız bunun için asgari bin metre yüksektan atlamalısınız ki paraşüt açılabilsin. Eğer düz uçuşta atlarsanız daha alçak irtifadan atlayabilirsiniz. Bilemiyorum durumu tabii" dedi.
Konya'da askeri uçak düştü: 2 pilot şehit
"Yaşananlar Hava Kuvvetleri'nde eğitim zaafiyeti yarattı"
Karakuş, F-4 uçaklarının ömrünü tamamladığı yönündeki eleştirilere ve kazanın nedenine ilişkin de şunları söyledi:
"Burası zaten elektronik harp sahası. Burada hava savunma sistemlerinden kaçınma harekatı, kaçınma haretlerinin çoğunlukla yapıldığı yer. Tabiatıyla yapılan hareketlerin hepsi risklidir. Uçakla ilgili sorununuz olmasın. Bu uçaklar fevkalade uçaklardır. Uçakların ömrünün tükenmesi söz konusu değil. Bu uçaklar 2030 yılına kadar uçabilecek uçaklardır. Gövde ömürleri müsaittir, modernizasyonları yapılmıştır. Yapılan işlem oldukça zor bir işlemdir. Düşmana, devlete karşı yapılan harekatta onların hava savunma sistemlerinden korunma harekata yapılıyor. Fevkalade eğitim ister. Konya atış sahası pek meşhur olan harp sahalarından birisidir. Dünyada nadir olan harp sahalarından biridir. Ben şu anda bilmiyorum, tam ayrıntılarıyla bir şey diyemem ama çok iyi, yüksek eğitim seviyesi ister. Bu esnada yapılabilecek bir yanlışlıkla kaza söz konusu olabilir. Bütün dünyada 100 bin saate göre kıymetlendirme yapılır ama şu güne kadar TSK, Türk Hava Kuvvetleri en ufak bir şekilde tehlike riskinin üzerinde bir değerlendirme söz konusu olmamıştır. Kazalar Türk Hava Kuvvetleri'nde daima az olmuştur ama şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum: Türk Hava Kuvvetleri biliyorsunuz çok zorlu günler geçirdi. Ergenekon'du, Balyoz'du diye birçok genç pilotumuz zulümhaneye atıldı, hapislere atıldı. Ancak daha yeni birçoğu çıkmış durumda. Komuta kademesi 5 dönem neredeyse değişikliğe uğramış oldu. Bütün bunları göz önüne aldığınızda Hava Kuvvetleri'nin bir de şöyle bir durumu oldu. Evvelki sene TSK'da mecburi hizmeti 15 yıldan 10 yıla düşürdüler. Hava Yollarında da birçok pilot ihtiyacı söz konusu olunca, Hava Kuvvetleri'nde yetiştirilenden daha fazla pilot ayrıldı. Bunun da Hava Kuvvetlerinde eğitim zaafiyeti yaratılması söz konusu oldu."
"Herkes pilotluk kolay sanıyor, sadece uçak nedeniyle düşülür sanıyor"
Karakuş, F16'lar düştüğünde de benzer şekilde şeyler söylendiğini hatırlatarak, bu konularda uzman olmayanların konuşmaması gerektiğini belirtti. Karakuş, "Bu uçak zor bir uçaktır. F4'ü uçurabilmek kolay bir uçak uçurabilmek değildir. Bunu bir hava yolu uçağıyla mukayese etmeyin. Bu uçak her türlü manevrayı yapacak, düşmana karşı harekat yapacak o şekilde pilotların yetiştirilmesi söz konusu olacak. Türkiye'de en uzun eğitim jet pilotları için, Harp Okulu 5 sene, 3 sene de uçuş okulu, o bile yetmiyor bu şekilde eğitim yapılıyor. Herkes sanıyor ki, muharebe pilotluğu kolay, sadece uçak nedeniyle düşülür zannediyor. Eğitim fevkalede önemlidir. Hiç de kolay değildir."
Mete Yarar: "6 pilot neden atlayamadı?"
F-4 uçak özellikleri ve F4'ler neden düşüyor
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Uzman isim 3 etkeni sayıp uyardı! Müsilaj tehlikesi yaklaşıyor
Fiyat arttıkça hile de arttı! Zeytinyağı alırken dikkat
Tuvaletten gelen sesle şaşkına döndüler! Yavru kedi böyle kurtarıldı
İstanbul yollarında 'ara tatil' yoğunluğu! Trafik durma noktasına geldi