Elektrikli ısıtıcılardaki tehlike
İzmir'de elektrikli ısıtıcının sebep olduğu yangında yaşları 1 ile 5 arasında değişen, 5 kardeş can verdi. Peki havaların bir anda soğuduğu bu dönemde kullanımı fazlasıyla artan elektrikli ısıtıcıların nasıl bir tehlikesi var? Haberimizde.
Kimi zaman devrilme kimi zaman kablolardaki kaçak. Elektrikli ısıtıcılarda bir anlık dikkatsizlik faciaya neden olabiliyor.
Kış geldi, havalar da soğudu. Evlerinde ya da işyerlerinde doğalgazı olmayan birçok kişi elektrikli ısıtıcılarını tekrar kullanmaya başladı. Tabi bu tip ısıtıcıların kullanılması ölümle sonuçlanabilecek ciddi riskleri beraberinde getiriyor. Peki nedir bu riskler?
İş Güvenliği Uzmanı Zuhal Çelik bu soruya, “Isınma meydana geldiği zaman elektrik yangına sebebiyet veriyor maalesef. Eski binalarda mutlaka elektrik tesisatının kontrol edilmesi gerekiyor yıllık periyotlarla. Çok fazla risk olasılığı var aslında. Elektrikli ısıtıcılarda elektrik tesisatından kaynaklanabilir. Bağımsız yerleştirilmesi olabilir” şeklinde yanıt verdi.
Isıtıcılarda ilk dikkat edilmesi gereken nokta kabloların hasarlı olup olmaması.
“Ben kabloların bir kere hasarlı olup olmadığına bakmalıyım, bunlar çok önemli. Burada yıpranma var mı, açıklık var mı, şu uçların çıkmaması gerekiyor. Burada bir hasar var diyelim burada yamuk var, ısınmış, erimiş bunların değişmesi gerekiyor.”
Bir diğer önemli detaysa devrilince kendini kapatan ısıtıcıların tercih edilmesi. “Ben şimdi elektrikli ısıtıcı aldım evime, şimdi 1 kere switchlerin olup olmadığını kontrol etmeliyim. Açıldı, ısınmaya başladı, şurada switch var. Burası boşa düştü, bakın şu an kapandı. Ben bunu oturttuğum zaman switchi algılıyor ve açılmaya başlayacak şimdi.”
Elektrikli ısıtıcılar kadar, kömür sobalarındaki zehirlenmelere dikkat edilmesi gerekiyor. “Kömür sobalarında kömürün yanma ısısı var. Belli bir seviyeye gelmesi lazım. Sonrasında yanma oluşum oluyor. O tam yanma olması lazım. Çünkü tam yanma olması lazım. Çünkü tam yanma olduktan sonrasında zehirli gaz ortaya çıkmıyor. Tam yanma olmazsa karbonmonoksit gazı çıkar ve karbonmonoksit gazı da zehirli bir gazdır. Bu da insanın ölümüne yol açar zaten. Sönmesi için de tam sönmesini bekleyeceğiz.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
8 ihmal, 78 kişiye mezar oldu! Abdulkadir Selvi yazdı
Yanlışlar oteli! Facia sonrası gözaltında: Ne yasa ne yönetmelik dinlemiş
Konya'da 30 metre derinliğinde obruk oluştu! "Tedirginiz, toprak ayağımızdan kayıyor"
Bolu'da yangın sırasında 12. kattan atlayan Şevval Şahin hayatını kaybetti! Yoğun bakımdaydı!
Dikkat! Meteoroloji haritayı güncelledi: Kar, buz, sis, sağanak...