hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eksi 8. katta güneşsiz, topraksız tarım

    Küresel ısınmaya bağlı olarak kısıtlı doğal kaynakları daha doğru değerlendirmek için geliştirilen tarım yöntemlerinden biri de dikey tarım uygulamaları. Peki yerin 30 metre altında tarım yapılabilir mi? Güven İslamoğlu, Yeşil Doğa programında kapalı dikey tarım uygulamalarını İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ile konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yerin 30 metre altında güneşsiz ve topraksız tarım yapılıyor. Büyükşehirlerdeki atıl alanlar kapalı dikey tarım uygulamaları sayesinde değerlendiriliyor.

    Eksi 8. katta güneşsiz, topraksız tarım

    İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca uygulamayla ilgili olarak, “Burası eksi sekizinci kat, bir özelliği daha var. Dünyanın en derin ikinci noktasında üretim yapıyoruz. Buradaki yazılımla, otomasyonla, tamamen otomasyon şeklinde, hangi bitki ve besin ürününden ne kadar lazım? Onu tamamen sistem kendi üzerinden verileri otomatik olarak alıyor ve devir daim yapıyor kendi içerisinde. Diğer otomasyonal dışarıdaki tarımdan yüzde 95 daha su kullanıyorsunuz. Zirai ilaç sıfır. Dünyanın nüfusu 2050 yılında 10 milyar olacak, Türkiye’nin nüfusu da 100 milyon olacak. Misafirlerle beraber 120 milyonu bulacağız belki de. Arazimiz aynı, su kaynaklarında bir artış yok, aksine insanların imar baskısından dolayı bir azalma oluyor. O zaman  birim alandan maksimum verimi alacak ve bu insanları doyuracak bir model geliştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow