hourSON DAKİKA
left-arrow right-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eğitim seviyesi azaldıkça gelir düzeyi de düşüyor - Mahallem İstanbul 6

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Eğitim arttıkça gelir düzeyi artıyor, eğitimli kadınlar medeni durumlarıyla ilgili daha rahat karar alıyor. 'Mahallem İstanbul' kapsamında ortaya çıkan verilere göre sosyoekonomik seviyenin yüksek olduğu mahallerin alışveriş alışkanlıkları da farklı. Bir kesim alışveriş merkezlerine yönelirken gelir seviyesinin düşük olduğu mahallelerde tüm yollar pazara çıkıyor. Göksel Göksu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker'le konuştu, Hilmi Yaşa görüntüledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İstanbul'un homojen yapısı kayboluyor"

    İstanbul'un homojen yapısı giderek kayboluyor. Aynı statüye sahip kesimler genellikle aynı mahallelerde toplanıyor. Eğitim seviyesi o statüyü belirleyen en önemli faktör. Eğitim seviyesi azaldıkça gelir düzeyi de düşüyor. Gelir seviyesi düştükçe de ibre alışveriş merkezlerinden çarşıya, semt pazarlarına kayıyor.

    CNN TÜRK Muhabiri Göksel Göksu'ya konuşan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, "En yüksek sosyoekonomik statüye sahip mahallelerde her iki kadından biri üniversite mezunu. Tersinden baktığımızda sosyoekonomik seviye düşük mahallelere gittiğimizde de burada her iki kişiden birinin ilkokul mezunu olduğunu görüyoruz. Kadınlarda daha da düşük. Orada üçte bire kadar düşüyor." değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ekonomik durum boşanmayı da etkiliyor"

    Eğitimin düşük ya da yüksek olması kadının özel yaşamını da doğrudan etkiliyor. Bu sayede ekonomik özgürlüğe kavuşan kadın, yaşamına tek başına devam edecek güce erişirken diğeri bazen şiddete ve yoksulluğa boyun eğmek zorunda kalıyor. Prof. Dr. Murat Şeker, bu konuyla ilgili de şunları söyledi:

    "Sosyoekonomik statü yükseldikçe boşanma oranlarının da arttığını görüyoruz. Toplamda 78 tane yüksek statüye sahip mahallede her on kişiden bir tanesinin boşanmış olduğunu görüyoruz. Bu İstanbul ve Türkiye ortalamasının oldukça üstünde. Dolayısıyla İstanbul'un genelinde de boşanma oranlarının ya da boşanmış kişilerin yaşadığı bölgelerde sosyoekonomik seviyenin yüksek olduğu bölgeler öne çıkıyor."

    Veriler kasım ayından itibaren kullanıma açılacak

    İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin Kalkınma Ajansı ile ortak yürüttüğü 'Mahallem İstanbul' çalışması sonunda elde edilen ve bu verilerin de dahil olduğu 300 veri, kasım ayından itibaren mobil ve online ortamda kullanıma açılacak. Böylelikle mahallesini merak edenler, tüm detaylara bu yolla ulaşabilecek.

    Mahallem İstanbul dizisinin "Dört mahalleden birinde ilkokul yok" adlı ilk bölümünü izlemek için buraya tıklayın.

    Mahallem İstanbul dizisinin "İstanbul'un ulaşımda avantajlı mahalleleri" adlı ikinci bölümünü izlemek için buraya tıklayın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahallem İstanbul dizisinin "Bir günde 80 hasta muayene ediyorlar" adlı üçüncü bölümünü izlemek için buraya tıklayın.

    Mahallem İstanbul dizisinin "Sanat merkezlerine kim, nasıl ulaşıyor?" adlı dördüncü bölümünü izlemek için buraya tıklayın.

    Mahallem İstanbul dizisinin "İstanbul'daki mahallelerin eğitim ve gelir seviyeleri" adlı beşinci bölümünü izlemek için buraya tıklayın.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow