hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya tarihinin en kanlı meydan muharebesi: Sakarya

    KAYNAKCNN TÜRK

    Tarihler 23 Ağustos 1921'i gösterdiğinde başladı, 22 gün 22 gece aralıksız sürdü. Bu savaş dünya tarihinin en uzun meydan muharebesi olarak kayıtlara geçti. Sakarya Meydan Savaşı, 13 Eylül 1921'de Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandı. İşte 101 yıl önce Türk ordusunun Yunanlılara karşı verdiği o mücadele...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    101 YIL ÖNCE VERİLEN MÜCADELENİN ADI: SAKARYA

    Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya;
    Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya!

    Necip Fazıl Kısakürek'in 1949 yılında trenle bir Ankara dönüşü Sakarya Nehri'nden ilham alarak yazdığı bu şiiri ne zaman duysak, Sakarya Meydan Muharebesi'nde Türk ordusunun yokluk ve imkansızlıkla içinde verdiği o mücadele akıllara gelir. Yücel Arzen tarafından bestelenen Sakarya türküsüyse tüyleri hep diken diken eder.

    "ATATÜRK'ÜN KABURGASI KIRILIYOR"

    Tarih 1921 yılının temmuz ayı. Yunanlılar Kütahya-Eskişehir muharebelerinde elde ettikleri başarının vermiş olduğu moral ve motivasyonla ve İngilizlerin desteğiyle Anadolu'ya ilerlemek istiyor, Ankara'ya ulaşmayı hedefliyorlardı. Kurtuluş Savaşı'nda olan Türk ordusu yorgun, biraz da moralsizdi. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Sakarya Meydan Muharebesi öncesinde cephe faaliyetleriyle ilgilenirken üzücü bir kaza da geçirmiş, atın ürkmesi nedeniyle düşerek bir kaburga kemiğini kırmış, tedavi olmak üzere Ankara'ya dönmek zorunda kalmıştı. Ancak iyileşmeden yeniden savaşa katılmıştı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    23 AĞUSTOS - 13 EYLÜL 1921 TARİHLERİNDE YAŞANANLAR...

    Türk ordusu, Sakarya Meydan Muharebesi'yle Kurtuluş Savaşı içinde bulunan en önemli savaşlardan birine giriyordu. Tarih 23 Ağustos 1921'di. Yunanlıların amacı Kütahya-Eskişehir Savaşı'nda olduğu gibi, Türk ordusunun sol kanadını çember içine alarak yok etmek ve Ankara'ya ulaşmaktı. 23 Ağustos 1921'de Türk savunma hattı önünde saldırı düzenine giren Yunanlılar, 24 Ağustos'tan itibaren iki kolordu ile Türk sol kanadına saldırmaya başladılar. 31 Ağustos'ta Yunan ordusunun saldırılarında gerileme görüldü. Yunan ordusu 7 Eylül'den itibaren sol kanattan kuvvetlerini çekmeye başladı. Daha sonra 13 Eylül 1921 tarihinde Sakarya doğusundaki arazi, Yunanlılardan geri alındı.

    22 GÜN 22 GECE SÜRDÜ

    Ülkemizin bağımsızlık mücadelesindeki en önemli dönüm noktalarından Sakarya Meydan Muharebesi Polatlı'da, Haymana'da, Ankara'da başladı. Ankara, 22 gün 22 gece boyunca süren tarihin sayfalarına sığmayacak destansı bir mücadelenin simgesi oldu. 22 gün ve gece süren bu savaş, 100 km uzunluğunda bir alanda cereyan etti. Yunan ordusu, Ankara'nın 50 km kadar yakınından geri çekildi. Bu savaş dünya tarihinin en uzun ve kanlı meydan muharebesi olarak tarihe geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuşkusuz Türk halkının dirayeti ve desteği olmasa ordu belki de bu kadar mücadeleci olamazdı. Tekalif-i Milliye emirleriyle Türk milleti varını yoğunu ortaya koyuyor, orduya destek olmak için elinde avucunda ne varsa veriyordu. Türk halkı savaşta bütün varlığıyla mücadelenin içindeydi. Türk ordusunun Sakarya Meydan Muharebesi'ni kazanması Yunan dış politikalarında da köklü değişikliklere sebep olmuş, Sakarya'dan sonra Yunanlıların "Ankara'nın alınması" ve "Büyük Bizans'ın kurulması" gibi düşleri Sakarya'nın sularına gömülmüş oldu.

    ATATÜRK'E GAZİ ÜNVANI VE MAREŞAL RÜTBESİ VERİLDİ

    Sakarya zaferinden sonra Başkomutan Mustafa Kemal'e 19 Eylül 1921 tarihinde gazi unvanı ve mareşal rütbesini verildi.

    Dünya tarihinin en kanlı savaşlarından, Türk istiklal harbinin dönüm noktası olan Sakarya Meydan Muharebesi'nde 5 bin 713 şehit, 18 bin 480 yaralı, 828 esir ve kayıp verdi Türk ordusu. Muharebe, şanlı ordumuzun büyük zaferiyle sonuçlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow