hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hrant Dink davasının 10 yılı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden tam 10 yıl geçti. Peki bu 10 yılda neler yaşandı, soruşturma ve dava sürecinde hangi aşamalardan geçildi? İşte 10 yılın hikayesi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Tam 10 yıl önceydi, o sabahki yazısında içindeki güvercin tedirginliğinden bahsetmiş, saat 15:00 sularında Şişli'de çıkardığı gazetesinin önünde vurularak öldürülmüştrü Hrant Dink. Suikastin ardından dönemin İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü kameraların karşısına geçti. Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ''Bu iş örgüt işi değil, milliyetçi duygularla birkaç kişi tarafından işlenmiş'' dedi.

    Akıl tutulması: Çizgilerle Hrant Dink suikastı

    Milliyetçi duygularla cinayeti işlediği iddia edilen Ogün Samast 17 yaşındaydı ve Dink davasının ilk duruşması 2007 yılının temmuz ayında başladı. 18 sanıklı ve 12 saat süren o ilk duruşmada tetikçi Ogün Samast, azmettirici Yasin Hayal, Hayal'in cinayetin planlayıcısı olarak suçladığı Erhan Tuncel de yargılananlar arasındaydı. Dink ailesinin avukatlığı için 500 avukat başvuruda bulunmuştu.

    8 Ekim 2007 günü savcılık soruşturma dosyasına ilişkin gizlilik kararı aldı. Böylece soruşturma dosyası dink ailesi avukatlarına da kapatılmış oldu.

    Aynı günlerde Samsun ve Trabzonda da polis ve jandarma hakkında davalar açıldı. Ama İstanbul'daki davayla o davalar tüm taleplere rağmen birleştirilmedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hrant Dink davasında çarpıcı iddia: Jandarmada yumruklu kavga çıktı

    Sonraki süreçte tetikçi Ogün Samast'ın dosyası, suçun işlendiği tarihte, 18 yaşın altında olduğu gerekçesiyle ayrıldı ve çocuk mahkemesine gönderildi. Samast, 25 Temmuz 2011'de, "Tasarlayarak adam öldürmek" ve "ruhsatsız silah taşımak" suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

    2012 yılında ise mahkeme cinayet için 'örgüt yok kararı' verdi. Yasin Hayal'e azmettirici olarak müebbet hapis cezası, Erhan Tuncel'e için ise beraat kararı verdi.

    Aynı yıl devlet denetleme kurulu dink cinayeti ile ilgili raporunu yayınladı. O raporda Hrant Dink'in yaşam hakkının savunulmasında ağır kamu hizmeti kusuru var denildi.

    2013 yılında Yargıtay Dink davasında verilen kararları bozdu ve yargılama yeniden başladı. Yargılanma sırası bu kez kamu görevlilerindi.

    2104 Aralık ayında Fetullah Gülen cemaatine yönelik başlatılan soruşturmalar Dink cinayetine kadar uzandı. Aralarında Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer gibi isimlerinde bulunduğu emniyetçiler tutuklandı cezaevine konuldu.

    Dink davasında konuşan Akyürek: Cerrah evrakı imha etmemiz gerektiğini söyledi

    2015 yılında ise bu kez yargılanma sırası jandarna görevlilerine gelmişti. Başta dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz olmak bazı asklerler hapis cezasına çarptırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5 Eylül 2016'da cinayet gününe ait yeni görüntüler ortaya çıktı. O görüntülerde Ogün Samast'ın yalnız olmadığı, etrafta onu izleyen 6 jandarma istihbarat görevlisi vardı.

    Celalettin Cerrah: 'Hrant Dink cinayetinde hiçbir kusurum yok'

    Bir yandan dava devam ederken Hrant Dink'in öldürüldüğü 19 Ocak'ta her yıl Dink'in ailesi, sevenleri ve vatandaşlar Agos gazetesinin önüne akın etti. Hrant Dink'i ağıtlarla ve karanfillerle andılar.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow