Dijital telif yasası neden önemli?
Avrupa ve Avustralya’da başlayan ‘Dijital Telif Hakkı Kanunu’ düzenlemeleri birçok ülkeye yayıldı. Son olarak da Kanada anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre içerik üreticileri, teknoloji devinden yaklaşık 74 milyon dolar ödeme alacak. Uzmanlar ise bu anlaşmanın Türkiye’de de uygulanması gerektiğini belirtiyor.
Google'ın Kanada’daki yayıncılara yıllık 73,5 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmesinin yankıları sürüyor. Uzmanlar Türkiye’de de bu anlaşmanın yapılması gerektiğini söylüyor.
Dijital hakların korunmasına yönelik kanunlar ile Google gibi dev teknoloji şirketleri, içerik üreticilerine telif hakkı ödemek durumunda bırakılıyor.
Avukat Abdullah Adır, “Avrupa Birliği ülkeleri ve birçok ülke bu tarz büyük firmaların bu tarz şirketlerin ülkelerine ödeme yapabilmesi için çok ciddi şekilde baskılar ile yapılmış olan kanuni düzenlemeler ile çok ciddi tazminatlar aldığını görmekteyiz" ifadelerini kullandı.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yaptığı açıklamalarda Türkiye’de de dijital telif yasası ile ilgili düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Yayman, "Bunun yeniden düzenlenmesi konusunda toplumsal bir ihtiyaç var" dedi.
Adır, “Kanun zeminine oturtturmak suretiyle bir anlaşma sağlaması gerekiyor. Telif hakkı ihlalinden korunmak için başka da seçeneklerin olduğu ve bu durumunda yasal çerçevede ele alınması gerektiğini özellikle belirtmek istiyoruz” sözlerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
Son dakika haberi: Meteoroloji uzmanı hafta sonu için uyardı: Sağanak, sel, su baskını...
15 Kasım cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
SON DAKİKA! Van'da kaybolduktan sonra cansız bedeni bulunmuştu: Rojin Kabaiş'in ölüm nedeni belli oldu
Etki ajanlığı nedir, ne demek? Etki ajanı kime denir?
Feci ölüm: Tamir ettiği asansörün altında kaldı | SON HABERLER