hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dijital kayıtlar ele veriyor

    Dolandırıcılık, hayatın her alanında karşımıza çıkabiliyor. Telefonla, ya da bilgisayar yöntemiyle dolandırıcılık sıkça yaşanıyor. O dolandırıcılar ses ve görüntü analiziyle kısa zamanda yakalanıyor. Şimdi Adli Tıp Kurumu'nun suçluların arkalarında bıraktığı dijital kayıtları nasıl incelediğine bakalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suç teşkil eden görüntü ya da ses kayıtlarını inceliyor vakaların çözülmesine katkı sağlıyorlar. Adli Tıp Kurumu Bilişim İhtisas Dairesi,
    suçluları dijital kayıtlarından bularak adalete teslim ediyor.

    Adli Tıp Kurumu Bilişim İhtisas Dairesi, ses analizinden şifre kırmaya kadar bir çok alanda çalışmalar yürütüyor. Telefon dolandırıcıları da ses analizinden yakayı ele veriyor. Ses kayıtları uzman kişiler tarafından değerlendirilerek raporlanıyor.

    Adli bilişim uzmanları, görüntü ve fotoğraflar üzerinden de suçluları yakalıyor. Kalitesi düşük görüntüler iyileştirme işleminden geçiriliyor, ardından karşılaştırma yapılıyor.

    Şüpheliler tarafından kırılan, suya atılan ya da yakılan digital materyaller de usta eller tarafından kurtarılıyor. Çocuk istismarı görüntüleri de uzmanlar tarafından değerlendirilerek mahkemeye ulaştırılıyor.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow