Depremlerin ardından fay hatlarında son durum ne?
Depremler sonrası fay hatları değişti mi yeni fay haritası nasıl şekillenecek? Maden Tetkik Arama ekiplerinin deprem bölgelerindeki incelemeler tamamladı. Peki ilk tespitler neler?
"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından Maden Tetkik Arama ekipleri yıkımın etkilerini ve fay hattının durumunu incelemek için sahaya indi.
Ekiplerin saha çalışması kapsamında, kuzeydoğuda Yarpuzlu ile güneybatıda Antakya havalimanı güneyine kadar olan alanda toplam 315 kilometre uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde 271 gözlem yapıldı.
2. Deprem sonrası da Kahramanmaraş Elbistan merkezli depremle ilgili olarak kuzeydoğuda 177 kilometre uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde toplam 80 gözlem yapıldı. Ve son olarak 20 Şubat'ta Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili olarak Antakya fay zonu üzerinde 26 gözlem yapıldı.
Söz konusu haritaların hazırlandıktan sonra hem kamuoyuyla hem de ulusal ve uluslararası yer bilimcilerle paylaşılacağı öğrenildi.
MTA deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer yapılan incelemelere ilişkin açıklama yaptı. Kürçer, "Hatay havalimanı bölgesindeki jeoloji literatüründe bataklık gölü olarak nitelendirilen bir göl oluşmuş durumda. Bölgede 1 metre 20 santimlik bir yer değiştirme konusu da söz konusu. Büyük depremler arazide bir takım izler bırakır. Biz bu izleri takip ederek haritalandırma çalışmaları yaparız." dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?