hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Depremin vurduğu 10 ilde seçim nasıl yapılacak? İşte Cumhur İttifakı'nın masasındaki formülleri

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Seçim hazırlıkları kapsamında Cumhur İttifakı cephesindeki çalışmalar nedir? Depremzedeler nasıl oy kullanacak? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerle ilgili yapılan çalışmaların detayların aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti ve MHP depremzede seçmenin nasıl oy kullanacağına dair çalışmalara başladı. Bu kapsamda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı ile MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız ilk toplantıyı yaptı.

    CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova yapılan çalışmalarla ilgili detayları paylaştı:

    AK Parti ve MHP'nin seçim komisyonları bu hafta itibariyle ortak çalışmaya başladı. Dün ilk toplantı yapıldı. Cuma günü de MHP ve AK Parti ekipleri yine bir araya gelecek.

    AK Parti'de Hayati Yazıcı MHP'de Fethi Yıldız başkanlığında toplam 8 kişi çalışıyor. Kaynaklar bu çalışmalar depremden önce farklıydı ama şimdi artık depremden sonraki öncelikler değişti diyor.

    Nedir bu öncelikler ? İlk sırada depremin ardından seçmen iradesinin sandığa yansıtılması geliyor.

    BÖLGEDEKİ 8,5 MİLYON SEÇMENİN 3 MİLYONU ORADA DEĞİL

    10 il üzerinden çalışılıyor. Bu 10 ildeki sandık sayısı 27 bin 688, seçmen sayısı ise toplam 8 milyon 144 bin 33. Bunların 3-3 buçuk milyonu yerini terk etti tespiti var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EN KRİTİK İKİ İL HATAY VE ADIYAMAN

    Hatay'da sandık sayısı 3415, seçmen sayısı 1 milyon 67. Sadece üçte biri orada şu an. Adıyaman'da sandık sayısı 1550, seçmen sayısı 405 bin. Yarısı Adıyaman'dan ayrıldı tespiti var.

    En yüksek sandık sayısı 3900 ile Şanlıurfa ve Gaziantep'de. 3600 sandık Diyarbakır, 2592 sandık Kahramanmaraş'ta. Kahramanmaraş'ın seçmen sayısı da 754 bin.

    Başka ile giden seçmenler yaklaşık 35 milyon. Depremzede seçmenler Türkiye'nin dört bir yanına ilçelere ve hatta köylere dağılmış vaziyette.

    Depremin vurduğu 10 ilde seçim nasıl yapılacak İşte Cumhur İttifakının masasındaki formülleri

    AK Parti ve MHP'nin üzerinde yoğunlaştığı seçenekler şunlar:

    1-Çadırkent ve konteyner kentlerin seçim çevresi olarak numaralandırılması

    2- Depremzedelere AFAD ve nüfus müdürlüklerinin ortak çalışması ile geçici depremzede kimliği verilmesi

    3- Yurt ve otellere yerleştirilen depremzedelerin üniversite öğrencileri gibi 2. adres olarak kayıt altına alınması

    4- Seçmen kütükleri askıya çıktıktan sonra ikametgah kaydı yer değişikliği yapılarak gidenlerin bulundukları ilde oy kullanmaları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "GEÇİCİ DEPREMZEDE KİMLİĞİ İLE OY KULLANILABİLİR"

    Burada en önemli konu ulusal adres veri tabanına çok hızlı göç edenlerin kaydedilmesi. Bunun için de zaten çalışmalara başlandığı ifade ediliyor. Kaymakamlıklar başka illere gidenleri kayıt altına alıyor. Deprem bölgesinde de AFAD ve nüfus müdürlükleri ortak çalışarak kayıt tutacak. Ve dediğim gibi kimliği olmayana da hızla depremzede geçici kimliği çıkarılacak,.

    YENİ ADRES YOKSA EN SON OY VERDİĞİ YER GEÇERLİ"

    Ama zaten seçim kanunu değişikliğinde 36. maddeye konulan bir hüküm var diye hatırlatılıyor.

    "Seçmen kütüğü; adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak her yıl güncelleştirilerek oluşturulur. Kütük düzenlemesi nedeniyle seçmen hiçbir şekilde oy kullanma hakkından yoksun bırakılamaz."

    Buradan yola çıkılarak yani hiçbir kaydı olmasa da seçmen en son nerede oy verdiyse orada oy kullanma hakkına sahip olacak. deniliyor. Örneğin en son 2018 seçiminde oy kullandığı yer ve sandık neresiyse orası gibi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow