Depremin ortasındaki bu ilçedeki tek bina bile yıkılmadı
Depremden sonra büyük hasar alan Hatay'ın sadece bir ilçesinde yıkım yaşanmadı. 50 bin nüfusu olan Erzin'de bazı binalarda küçük çaplı hasar oluştu. Bu durum akıllara 1999 Gölcük depreminde yıkılmayan tek yer olan Tavşancıl'ı getirdi.
Osmaniye'ye 15, İskenderun'a 55, Maraş'a 150, Hatay'a 110 kilometre mesafedeki Hatay'ın Erzin ilçesinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan bina da olmadı yaralanan ya da ölen de bulunmuyor.
İHA ekibine bu olayın sırrını anlatan Başkan Avukat Ökkeş Elmasoğlu, "Ben kendi dönemimde bir takım doğru şeyleri yapmaya çalışıyoruz. Hasarlı çatlak binalarımız var ama enkaz altında kalan, tamamen yıkılan binamız olmadı. İki büyük depremden bahsediyoruz. Biz de depremi ailece yaşamış biri olarak söylüyorum. Çok şiddetliydi, gittik gittik geldik. Bir türlü bitmek bilmedi. İlk dönem seçildikten sonra hiçbir şekilde kaçak binalara izin vermemeye çalıştım. Daha önce de yapılan binalar vardı. Erzin’in yıkılmaması çok bir şey ifade etmiyor. Bunun hasarının onarılması uzun sürecek. Avukat ve belediye başkanı olarak topluma mesaj vermek istiyorum. Bizim buradan çıkaracağımız dersler var. Böylesine küçük de olsa hasarlı olmayan binaları nasıl yaparız. Toplum olarak, devlet olarak zihin değişikliğine ihtiyacımız var. Seçilir seçilmez 3 ay sonra uzaktan akrabamın evini mühürledim. 'Türkiye’nin tek doğrusu sen misin?' diye bana bir ifade kullandı. Toplumumuz da böyle bir bakış açısına sahip. Siyasilerden belediyelerden ayrıcalık bekliyor. Bizler kurallı toplum olmadığımız sürece, kurallar ülkesi olmadığımız sürece bu acıları yaşamaya devam ederiz. Deprem yönetmeliğine yönetecek binalar üretecek ülke olmalıyız" dedi.
Afların gündemden düşmesi gerektiğini belirten Başkan Elmasoğlu, "Af beklentisi ile kaçak bina yapıyorlardı. Mühürlüyorsun, yıkmak süreç alıyor. 'Kaçak bina yaparsam devlet benim binamı yıkar, bir daha yaptırmaz' anlayışı olmalı. Zihin değişikliğine ihtiyacımız var. Sadece belediye başkanının çözeceği bir iş değil. Bizim kuralları uygulamamız lazım. Toplumsal olarak müteahhitler de duyarlıydı. Müstakil yapılaşmanın yoğun olduğu ilçeyiz. Jeolojik etüt ve yapı denetimin sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Sağlam zeminle kaygan zemin arasında statik olarak birçok şeylerin olması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Aynı durum, 1999 Gölcük depreminde Tavşancıl'da da yaşanmıştı. Bunun sebebi ise zeminin sağlam olması ve binaların az katlı olmasıydı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Meteoroloji'den SON DAKİKA Uyarısı! Kar İstanbul’un Kapısında: Meteorolojiden Kar ve Fırtına Uyarısı
Papa'dan önce defineciler geldi: İznik'te kaçak kazı yaparken yakalandılar
Narin cinayetine 'farklı' bakış! Kilidi çözecek sorular soruldu: Tek bir ismi işaret etti
KAHROLDUK! Balıkesir’de Mühimmat Fabrikasında Feci Patlama: 11 İşçi Hayatını Kaybetti
SON DAKİKA | Ümraniye'de Bir Dairede Patlama Meydana Geldi: Evin Duvarları Yıkıldı