hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu'nun 64. hükümet planı belli oldu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    64. hükümet programının detayları netleşmeye başladı. AK Parti yeni döneme yargı, yerel yönetimler, personel rejimi ve Alevilerle ilgili reform paketleriyle girecek. 3 ay, 6 ay ve 1 yıl içinde yapılacaklar "icraatler ve vaatler", "reformlar" başlıklarıyla ikiye ayrıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cemevleri için çatı düzenleme, uzman hakimler için akademi, özerklik şartındaki şerhlerin kaldırılması. 64. Hükümetin eylem planı hazır. 3 ay, 6 ay ve 1 yıl içerisinde yapılacaklar takvimlendirildi.

    Yapılacaklar, "icraatler ve vaatler", "reformlar" başlıklarıyla ikiye ayrıldı. Bunların bir bölümü hemen yerine getirilecek, bir bölümü ise reform olarak zaman içinde hayata geçirilecek.

    Başbakan Davutoğlu Alevilerle kahvaltıda buluştu

    Başbakan Davutoğlu'nun seçim öncesi önemli vaatlerinden biri Cemevlerine statü kazandırılmasıydı. Cemevlerinin bedava elektrik ve su kullanabilmesi, engellerle karşılaşmaması ve Alevi dedelerine maaş bağlanması gibi düzenlemeler yapılacak. Bunun için 3 aylık dönemde İmar Kanunu ile Belediye Kanunu'nda değişiklik gündemde. Geleneksel irfan merkezleri ve cemevleri adı verilen sisteme göre, cemevleri bu başlık altında kurulacak. İbadethane olarak tanımlanıp tanımlanmayacağı da Alevilere bırakılacak. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yargıtay'dan flaş cemevi kararı

    Ekonomi başlığında istihdam ve iş gücü piyasasıyla ilgili düzenlemeler hayata geçirilecek. Kıdem tazminatından sigortalı tüm işçilerin yararlanmasının yolu açılacak. Ayrıca gayrimenkul değer artış kazançlarının vergilendirilmesi sağlanacak.

    Devlet personel rejimi de köklü şekilde gözden geçirilecek. Kamu çalışanlarının özlük hakları, statüsü, performans ile birlikte değerlendirilecek. Kamu yönetimi reformu da gündeme gelecek.

    Tunceli Valisi Osman Kaymak cemevine çağırdı

    İlk etapta Avrupa yerel yönetimler özerklik şartındaki şerhlerin kaldırılması, yerinden yönetime geçişin önündeki engellerin temizlenmesi sağlanacak.

    Artık 2 yıl stajla 23 yaşında hakim olunabilmesine son verilmesi, 5 yıllık hakimlik akademisine benzer bir kurum oluşturulması düşünülüyor. Buradan mezun ihtisas alanları belli hâkimlerin uzmanlık isteyen mahkemelere atanması sağlanacak. Yargının sorunlu alanlarından olan bilirkişilerin yerini, uzman hakimlerin alması tasarlanıyor. Yargının yükünü azaltmak ve sorunları gidermek için arabululucuk kurumu da yaygınlaştırılacak.

    Askeri yargının görev alanının iyice daraltılması, disiplin suçları dışındaki bütün suçlarla ilgili yetkinin sivil yargıya verilmesi de planlanıyor.

    Tüm bu yasal düzenlemelerin hızlı yapılabilmesi için Meclis İç Tüzüğü'nde de değişiklik düşünülüyor. Herkesin istediği gibi konuşabileceği, ancak tbmm'nin kilitlenmeyeceği bir düzenleme üzerinde duruluyor. Vekil sayısı yeterli olmasına rağmen ak partinin tüzük değişikliği için muhalefet ile uzlaşıya öncelik vereceği belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow