hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu'ndan AİHM'in din dersi kararına ilk tepki

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Türkiye için elzemdir." Başbakan Ahmet Davutoğlu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye için verdiği din dersi kararıyla ilgili konuştu. "Avrupa'daki uygulamaları gözardı edip Türkiye'de bunu 'dini baskı aracı' gibi yansıtma çabalarını kabul etmemiz mümkün değil" diyen Davutoğlu, "Bir ateistin dahi din kültürü bilgisi sahibi olması zarurettir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu Milli Eğitim Bakanlığı Bilgilendirme Toplantısına katıldıktan sonra  gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

    "AİHM kararıyla ilgili müfredat ve ders kitaplarında bir değişikliğe gidilecek mi? Öğrencilere din dersinden çekilme hakkı tanınacak mı?" şeklindeki bir soruya Davutoğlu, "Biz AİHM ve benzer kararlara ön yargılı yaklaşmayız. Ama AİHM kararlarının farklı nasıl kararlar verildiği de malum. Türkiye'de bunu dini baskı aracı gibi yansıtma çabalarını kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

    AİHM'den Türkiye'ye 'zorunlu din dersi' mahkumiyeti

    "Ateistler tarafından bile kabul edilen bir gerçek"

    Davutoğlu,  "Din insanoğlunun var oluşundan beri Ateistler tarafından bile kabul edilen bir gerçek olarak, inanç sistemi olarak da yaşamıştır. Burada din kültürü ve ahlak dersine Türkiye'de duyulan ihtiyaç, bu konularda benzer meydan okumaların görülmediği başka ülkelere göre farklı olabilir. Biz bu konuda kendi ihtiyaçlarımıza cevap verecek adımlar atarız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bir ateistin dahi din kültürü bilgisi sahibi olması zarurettir"

    Dini gerekçelerle hiç kimseye baskı uygulanamayacağını ifade eden Davutoğlu, "Hiçbir insana dini gerekçelerle baskı uygulanmaz. Ama ben nasıl Marksist değilsem ama Marksizmi bilmek bir iktisat okurken zaruretse, bir ateistin dahi din kültürü bilgisi sahibi olması zarurettir. Türkiye'de ve Ortadoğu'da, Balkanlar'da hiçbir sosyal olayı din olgusu dışında anlamak mümkün değil, gelişmeleri görüyorsunuz. Çevremizdeki ülkelerde doğru bir din kültürü, dinleri karşılıklı anlayışa dayanan şekilde öğretilmiş olsaydı bazı olaylar yaşanmazdı. Mesele burada müfredat ve evrensel kriterlerdir. Ben böyle bir baskı unsuru görmedim. Varsa konuşulabilir, tartışılabilir. İhtiyaçlar farklı" açıklamasında bulundu.

    "Kürtçe bizim güzel Türkçemiz gibi bir dildir"

    "Kürtçe eğitim için okullar açıldı. Valilikler tarafından kapatıldı. Ama Diyarbakır'da bir okulun mührü söküldü. Ne söylersiniz?" sorusu üzerine Davutoğlu şu ifadelere yer verdi: "Bu olayın üç boyutu var. Bizim herhangi bir Türkiye'de konuşulan bir dile ön yargılı yaklaşmadığımızı herkes bilir. Bundan çok değil 10 sene önce Kürtçe yayın yapan ulusal kanal, seçmeli ders olan okullar, öğretmen yetiştiren üniversite bölümleri olacak denseydi kimse ihtimal vermezdi" dedi. Kürtçe'nin Türkçe gibi güzel bir dil olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Kürtçe bizim güzel Türkçemiz gibi, bir dilimizdir. Bir çok başka lehçe ve diller gibi. Her birisi saygındır, her birisi azizdir. Çünkü insanlar arasında o dilin aktarılma kullanılması önemlidir. Muhabbetle konuşulduğunda her dil güzeldir" diye konuştu.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Okul açmanın da bir prosedürü var"

    Davutoğlu, "Bu konuda da devrimsel adımlar attık. Bu sene yeni bir dönem başlıyor. İlk defa Kürtçe öğretmen görevlendirilecek. Bu adımları atarken, bazı çevrelerin sanki bu çevrelerin onların baskısıyla atılıyor gibi kamu düzenini bozacak şekilde adımlar atması kabul edilemez. Nasıl Kürtçe saygınsa, hepimiz bunu biliyorsak, bütün kurumlar da bilmelidir ki Türkiye bir hukuk devletidir ve kamu düzeni esastır. Okul açmanın da bir prosedürü var. Ama herhangi birisi benim çözümün tek çözümdür diyerek, kamu düzenini bozan bir dayatmayı Türkiye'de yapamaz. Buna da izin vermeyiz. Herkesin de bunu bilmesi lazım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adalet Bakanı Bozdağ da konuştu

    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da AİHM'in Alevi vatandaşların başvurusu üzerine zorunlu din dersleriyle ilgili verdiği karar üzerine, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler. Tabi bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi birbiri ile çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönü ile son derece önemlidir biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme ayrıca yaparız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow